A föld, jelentős része lakhatatlanná válhat - süllyed a talaj Fukusimában, a 4-es blokk egy közepes erősségű földrengéstől is összedőlhet – 37 millió Curie egység sugárzás kerülhet a légkörbe


A legtöbb média elunta a Fukusima témát, az erőmű körüli állapotok nemhogy javultak volna, de a veszély egyre nagyobb, állítja egy ismert japán diplomata. Mitsuhei Murata, japán volt svájci nagykövete, egy interjú során elmondta, hogy az erőmű négyes blokkja alatt süllyed a talaj, ami összedőléssel fenyegeti az amúgy is meggyengült szerkezetet.

Ez a tényező komoly aggodalomra ad okot, mivel a 4-es blokkban összesen 1500 darab elhasznált fűtőelem található, amelyek összeomlás/robbanás esetén 37 millió Curie sugárzást bocsátanának a levegőbe, tulajdonképpen lakhatatlanná téve a föld, jelentős részét.

Az olvasók talán még emlékeznek, hogy ebben a blokkban található az a sokat emlegetett elhasznált fűtőelem tároló, amit az épület tetején alakítottak ki annak idején, és ami komoly sérülést szenvedett a 2011. március 11-én bekövetkezett földrengés és szökőár során.

Korábbi híradásokban Hiroake Koide, a Kyoto Egyetem Kutatóreaktorának munkatársa ijesztő képet festett a jelenlegi helyzetről a „Morning Bird” nevű japán hírműsorban. Koide elmagyarázta, hogy az elhasznált fűtőelemek tárolására épült és jelenleg 1500 darab elemet tartalmazó medence komolyan megrongálódott. Ezek a fűtőelemek folyamatos hűtést igényelnek különben „a bennük lévő rendkívül erős radioaktív anyag kiszabadulhat.” Egy földrengés esetén, a dőlésveszély miatt jelenleg acéltámasztékokkal aládúcolt, a földtől 30 méter magasságban lévő medencékből elfolyna a hűtőfolyadék, aminek hatására a fűtőelemek leolvadnának, hihetetlen mennyiségű radioaktív sugárzást bocsátva az atmoszférába. Koide elmagyarázta, hogy az elhasznált fűtőelemek biztonságos kiemelése nem lehetséges, mert „amint a fűtőelemek a levegőbe kerülnének, azonnal sugározni kezdenének és a közelben tartózkodó emberek azonnal meghalnának.”

Naoto Kan, korábbi japán miniszterelnök titkára szerint a négyes blokk alatt a föld már 80 cm-t süllyedt a szerencsétlenség óta és a jelenség kiszámíthatatlan ütemben folyik. Amennyiben a folyamat nem áll meg, márpedig a legtöbben úgy gondolják, hogy nem fog, illetve amennyiben újabb, akárcsak egy hatos erősségű földrengés következik be a térségben, az egész szerkezet összeomolhat, aminek eredményeként a tárolókból elfolyna a hűtésül szolgáló víz és óriási mennyiségű sugárszennyezés kerülne a levegőbe.

„Amennyiben a négyes blokk épülete összeomlik, a legpesszimistább forgatókönyv szerint teljes leolvadás menne végbe. Ez lenne az ember történelmének eddigi legsúlyosabb szerencsétlensége. Onnantól kezdve az erőmű megközelíthetetlenné válna … mivel valamennyi blokkban megindulna a teljes leolvadás és hatalmas tűz keletkezne,” mondta Murata az interjú során. „Sok tudós mondja, hogy a négyes blokk összeomlása nemcsak Japánt döntené romba, hanem rendkívül súlyos károkat okozna az egész világon.”

Mivel az Egyesült Államokban 31, a fukusimaihoz hasonló erőmű üzemel jelenleg is, az amerikai kormány megpróbálja pozitívabb fényben feltüntetni a helyzetet, állítja Murata. Ez az elsődleges oka annak, hogy miért közöltek olyan kevés információt a szerencsétlenség súlyosságáról. 

Forrás: Natural News

HVS