Az USA támogatja a Szíria és Törökország közötti konfliktust


Egy amerikai magas rangú politikai tanácsadó sürgette a török kormányt, hogy ne tanúsítsanak önmérsékletet a Szíriával kapcsolatos lépésekben, mondván az Egyesült Államok támogatja Ankara - Damaszkusz konfliktusát. Válaszul Dr. Webster Griffin Tarpley a Press TV-nek adott interjújában a következőket mondta: "Én ösztönzöm a török kormányt, hogy megtalálják a módját annak, hogy visszautasítsák ezt a javaslatot. Ez nem Törökország érdeke! Ha megtörténik a konfliktus Törökország és Szíria között, az Egyesült Államok fog nevetni a végén, mivel egyszerre fog két országot megsemmisíteni." - fogalmazott a külpolitikai szakértő.

A török ​​parlament jóváhagyta az indítványt csütörtökön, mely engedélyezi a katonai műveleteket az ország határain kívül is, ha ezt a hadsereg vezetése és a kormány szükségesnek ítéli.

"A zavargásokat Szíriában mesterségesen hozták létre és kívülről szítják még most is az indulatokat. Vannak halálcsapatok Szíriában, amelyeket a NATO hozott létre, Líbiából szállítják őket légi úton Szíriába." - magyarázta az elemző.

A szakértő azt is hozzátette, hogy a szíriai ellenzéket támogatja Szaúd-Arábia, Katar és az Egyesült Arab Emirátusok a NATO általános jóváhagyásával.

A NATO nem fogadja el a Szíriai központi kormányt, akik azt mondják, hogy a Szíriai Nemzeti Tanács csak egy rossz vicc és a Szabad Szíriai Hadsereg lényegében nem más, mint egy halom Al-Kaida tag.

Forrás: Press TV

HVS