Ebadó után chip az újabb sarc!


Még alig ocsúdtunk fel az ebadó miatt, most itt az újabb kutyákat, kutyatartókat sújtó határozat, miszerint januártól minden négy hónapnál idősebb kutyát chippel kell ellátni. Csak őket fogják veszettség ellen oltani. Természetesen a jegyző majd ezt ellenőrizni fogja. A chip rizsszem méretű, és az állat bőre alá ültetik. Egy miniatűr antenna is tartozik hozzá, és egy 15 számjegyű egyedi kódot tárol. Akkumulátort vagy mozgó alkatrészt nem tartalmaz, és nem is sugároz jeleket. Néhány centis távolságról lehet egy speciális eszközzel leolvasni a tárolt kódot, tehát tulajdonképpen olyan, mint egy biléta a kutya nyakában, csak éppen digitális formában.


Elvisszük tehát kedvencünket az állatorvoshoz, ahol kifizetjük a 3500 Ft-ot a beültetésre, persze ez a maximum elkérhető összeg. Tesszük ezt azért, hogy ezek után újabb 3500-ért veszettség ellen be is oltsák. Ja, és hogy elkerüljük a büntetést. Mert ha ezekre nem lenne pénzünk, kiróják a bírságot is a tulajdonosra, hátha azt majd fizetni tudja. Ha már esetleg két kutyánk van, az összeg duplája....És ezek után majd regisztrálni se felejtsünk el az adatbázisba!

Januártól, vagy már most év végétől megint hány utcára kitett állatra kell számítani, miközben a menhelyek tele vannak, vagy pénzhiány miatt működésképtelenek. Kenyérre, tejre, sőt már krumplira se lesz lassan pénze az embereknek. A lopások ellen kutyát tartanak, hogy védjék azt a kis házat, kertet, földet, amijük van. De már ezt se lehet, mert újabb sarcot vetnek ki, chip formájában. Sok helyen a kisnyugdíjas, vagy a gyerekeket nevelő családok, majd átgondolják, a számlákat fizetik, kenyér kerül az asztalra, vagy a kutyába ültettetik a chipet. Jó esetben szélnek eresztik a jószágot.

Az idős ember egyedül marad, a gyerekek sírnak, a kutyák majd az utcán kóborolnak, éheznek, betegséget terjesztenek, az állam meg új adót talál ki büdzséje növekedésére...

Vásárhelyi Virág - HVS