Figyelmeztetés a küszöbön álló tőzsdepiaci összeomlás előtt

Elpusztítja a jelenlegi pénzügyi rendszert a derivatíva válság?  Nem is kérdéses.

A pénzvilágban október a tőzsdekrachok hónapja. Idén vajon mire számíthatunk? Egy biztos, a pénzrendszer rosszabb állapotban van, mint 2008-ban volt és több neves szakértő, köztük Doug Short, Peter Schiff, Robert Wiedemer és Harry Dent is egy közelgő összeomlásra figyelmeztetnek.

A világtörténelem legnagyobb adósságlufija alakult ki és ma a Wall Street nem egyéb, mint egy hatalmas, adósság, kockázat és tőkeáttét hálóra épült kaszinó. Amikor ez a háló átszakad, a világ felett összecsapnak a 2008-as válságnál sokkal pusztítóbb hullámok.

Az amerikai Fed most havi 40 milliárd dollár új pénz nyomtatásával próbál javítani a helyzeten, de ezt az összeomlást ennyi pénz sem fogja megakadályozni. Remélhetőleg ezt az októbert és az év hátralévő részét megússzuk krach nélkül, de sajnos végleg elkerülni nem tudjuk. A pénzügyi történelem kiemelkedő eseményei adják ennek a hónapnak a jelentőségét. 

Az  USA Today  erről a következőket írta:
A vagyonok hirtelen megsemmisülését tekintve október vészjósló hónapnak számít. A Nagy Gazdasági Világválsághoz vezető 1929-es tőzsdekrach is októberben történt. 1987-ben, szintén októberben jártunk, amikor a Dow Jones ipari átlag 22,6 százalékot esett azon a bizonyos „fekete hétfőn”.

A 2008-as válság legfélelmetesebb 19 napja is októberben volt, amikor a Dow 2675 pontot zuhant, miután a befektetők, a pénzügyi összeomlástól tartva, pánikszerű részvényeladásba kezdtek, így a Dow 123 éves történelmének 10 legnagyobb napi eséséből öt ebben a hónapban került feljegyzésre.

Természetesen nem tudhatjuk előre mi fog történni, de a krach idei elmaradása nem jelenti azt, hogy ezek a szakértők tévedtek. Csupán időben, esetleg túl korán szóltak.

A világgazdaságot több ezer folyamatosan mozgásban lévő kerék tartja mozgásban, így tökéletes előrejelzés nem létezik. A pénzügyi helyzet folyamatosan változik.

Nézzük meg, mit mondanak a fent említett szakértők a jelenlegi helyzetről.

Doug Short, az Advisor Perspectives elnök-helyettese szerint a tőzsde úgy 33-51 százalékkal van túlértékelve. A Business Insider számára írt cikkében a következő bizonyítékokkal támasztotta alá állítását:
1. LINK 2. LINK 3. LINK 4. LINK

Peter Schiff, az Euro Pacific Capital elnök-vezérigazgatója, a pénzügyi közösség egyik vezető hangjának számít az érkező válságra való figyelmeztetésben.

Fox Business számára nemrégiben adott interjú során, Schiff kijelentette, hogy a 2008-ban tapasztalt komoly pénzügyi összeomlás nem az a bizonyos „igazi összeomlás volt” és, hogy az „igazi krach még hátravan”

Robert Wiedemer, közgazdász, már 2008 előtt figyelmeztette az embereket az összeomlásra és most ismét ezt teszi, kihangsúlyozva, hogy a következő krach súlyosabb lesz az előzőnél:

„Az adatok egyértelműek. 50%-os munkanélküliség, 90%-os zuhanás az értéktőzsdén és 100%-os éves infláció … nagyjából úgy 2012-től kezdve.”

Harry Dent, pénzügyi szakíró, úgy hiszi, hogy az értéktőzsde akár 60%-ot is zuhanhat az elkövetkező hónapok során. Meg van győződve arról, hogy a tőzsde hihetetlen mértékben túlértékelt jelenleg:

„A történelem legnagyobb adósságlufijának vagyunk szemtanúi. Globális hanyatlást fogunk tapasztalni és ilyen válságkörnyezetben a részvényekkel az eredmény öt-hétszerese értékben kellene, kereskedjenek.”

Az is figyelemreméltó, hogy egyes ismert befektetők olyan intézkedéseket hoznak, amelyek egy érkező válságra való felkészülés jeleinek értelmezhetők.

Ilyen például Soros György, aki minden JP Morgan, Citigroup és Goldman Sachs részvényétől megszabadult a közelmúltban.

John Paulson, hírhedt milliárdos, aki úgy 20 milliárd dollárt keresett az amerikai ingatlanpiac összeomlásán az előző válságban, óriási összegeket tesz az euró ellen.

A fővonalas médiában nyilatkozó „pénzügyi szakértők” nevetnek egy tőzsdei összeomlás eshetőségén. Kitartanak amellett, hogy minden rendben lesz és meg vannak győződve arról, hogy az új mennyiségi enyhítés hatására az árfolyamok még magasabbra fognak emelkedni. (Lehetséges csupán azért mondják ezt, mert így később kezdődik a pánik szerű eladási láz és maga az összeomlás ezzel időben kitolható?)

Végtére is a likviditásnövelési programoknak jótékony hatással kellene lenniük a részvényekre.

Akkor hogyan jósolhat bárki is tőzsdekrachot? Nem ellentmondás ez? Egyáltalán nem!

Az első két mennyiségi enyhítés valóban felverte a részvényárakat. Ugyanez történne a harmadik kör esetében is, hacsak közbe nem szól valamilyen komoly krízishelyzet. (Például; ha az "eurozóna össze fog omlani"), vagy ilyen lehet például a derivatíva piac összeomlása, ami esetén a mostani mennyiségi enyhítés értelmetlenné válik.

globálisderivatíva piac spekulatív értékét 600.000 milliárd és 1,5 billiárd (1,5 x 1015) dollár közötti értékre becsülik. A pontos értéket senki sem tudja, de abban mindenki egyetért, hogy felfoghatatlan összegről van szó.

Amikor ilyen számokról beszélünk, havi 40 milliárd dollár akkora befolyással bír a helyzetre, mint egy köpés a Niagara vízesésbe. Egyszóval semmilyennel.

Mit takar a derivatíva kifejezés? A következőképpen foglalhatjuk össze:

Egy derivatívának nincs saját értéke. A derivatíva tulajdonképpen egy külön tét. Ezekre a külön tétekre általában a magas tőkeáttét jellemző.

Mára a pénzvilágban ezek a külön tétek irányíthatatlanná váltak. Szinte mindenre lehet külön tétet tenni és a nagy Wall Street-i bankok óriási pénzeket keresnek rajtuk. Ennek a rendszernek szinte egyáltalán nincsenek szabályai és teljes egészében a nagy nemzetközi bankok uralják.

Az elmúlt néhány évtized során a derivatíva piac mérete megsokszorozódott. Jelenlegi spekulatív értéke a világ GDP-jének a 23-szorosa.

Öt amerikai nagybank (köztük a Goldman Sachs, a JP Morgan és a Bank of America) kitettsége a derivatíva piacban meghaladja a 250.000 milliárd dollárt. Ne feledjük, hogy az USA GDP-je 2011-ben körülbelül 15.000 milliárd dollár volt. Ezek felfoghatatlan számok. Nem véletlen, hogy ilyen sok szó esik a derivatívákról, de még ennél is többet kellene beszélnünk róluk.

Emlékezzünk a JP Morgan bejelentésére, amikor közölték a világgal hány milliárd dollárt veszítettek. Azt is a derivatívták okozták. A játéknak pedig még mindig nincs vége számukra és további komoly összegek elvesztése forog kockán.

Sajnos még ez is csak a jéghegy csúcsa. A híreket figyelve különös figyelemmel a „derivatíva válság” említésére. Ne akadjunk fenn az időbeli előrejelzések pontosságán vagy pontatlanságán. Csupán azért, mert ebben a hónapban nem volt piaci összeomlás, nem jelenti azt, hogy a következőben sem lesz.

Amikor viszont beüt, mindannyiunk élete megváltozik. Reméljük mindenki készen áll rá! 


Aki szeretné megérteni a közelgő pénzügyi összeomlást, elsősorban a derivatívákat kell megértenie.
Segítségül itt egy tanmese, avagy a derivatíva piac működése közérthetően;
Péter egy bár tulajdonosa. Egy napon rájön, hogy szinte minden vendége munkanélküli alkoholista, és már nem igen engedhetik meg maguknak, hogy bárjába járjanak. A probléma megoldására Péter új marketing tervvel áll elő, aminek lényege, hogy vendégeinek nem kell azonnal fizetniük az elfogyasztott italokért, azaz hitelre ihatnak. Az egyes vendégek fogyasztását egy könyvben vezeti.

Hamarosan elterjed a hír, hogy Péter bárjában hitelre lehet inni és ennek eredményeként egyre többen kezdik látogatni a szórakozóhelyet. Hamarosan Péter bárja lesz a leglátogatottabb szórakozóhely.

Mivel a vendégeknek nem kell azonnal fizetniük a fogyasztott italokért nem tiltakoznak, amikor Péter időről időre megemeli a bor és a sör, a két legnépszerűbb ital árát. Ennek eredményeként a bár bruttó forgalma komoly emelkedésnek indul.

A helyi bank fiatal és dinamikus alelnöke rájön, hogy ezek a vendég-hitelek értékes eszközök lehetnek a jövőben és megemeli Péter hitelkeretét. Nem lát kockázatot a dologban, hiszen fedezetként ott vannak a munkanélküli alkoholisták adósságai.

A bank központjában a tőzsdei szakértők ezeket a vendég-hiteleket PIAKÖTVÉNNYÉ, SZESZKÖTVÉNNYÉ és RÓKAKÖTVÉNNYÉ alakítják. Ezeket az értékpapírokat azután csomagok részeként nemzetközi értékpapírpiacokon forgalomba hozzák. (Ilyen "értékpapírokat" vásárolt egy Magyar bank is, emiatt tönkrement, majd megoldást találtak rá, de ezt a mai napig titok övezi.) A naiv befektetők nem igazán értik, hogy a számukra AAA minősítésű, biztosított kötvényként eladott értékpapírok valójában munkanélküli alkoholisták adósságai. 

Ennek ellenére a kötvényárak egyre emelkednek és az értékpapírok hamarosan a legkapósabb eszközzé válnak több ország brókercégeinél. Egy napon, bár a kötvényárak még mindig emelkednek, a helyi bank kockázati igazgatója úgy dönt ideje behajtani a Péter bárjába járó italozók által felhalmozott adósságokat. Az igazgató kiértesíti Pétert.

Péter követeli az adósságok megfizetését alkoholista vendégeitől, de lévén ők valamennyien munkanélküli alkoholisták nem tudják visszafizetni az elfogyasztott italok ellenértékét. Mivel Péter nem tudja teljesíteni a bank követelését kénytelen csődöt jelenteni. A bár bezár és a tizenegy alkalmazott elveszíti állását.

Egyik napról a másikra az PIAKÖTVÉNYEK, SZESZKÖTVÉNYEK és RÓKAKÖTVÉNYEK értéke 90%-ot zuhan. Az összeomlott kötvények miatti értékvesztés hatására a bank elveszíti likviditását, így nem tud újabb kölcsönöket folyósítani, befagyasztja hiteleit és leáll helyi gazdasági tevékenységével.

Péter beszállítói nagyvonalúan hosszú fizetési határidővel szállítottak a bárnak és saját cégük nyugdíjalapjait is különböző KÖTVÉNYEKBE, azaz kölcsönalapú értékpapírokba fektették. Most rájönnek, hogy nemcsak Péter irányukba fennálló tartozását kell veszteségként leírniuk, hanem saját kötvényeik feltételezett értékének 90%-át is elveszítették. Borbeszállítója csődöt jelent és lehúzza a három generáció óta működő cég redőnyét. Sörbeszállítóját felvásárolja egyik riválisa, aki azonnal bezárja az üzemet és elbocsátja annak 150 dolgozóját.

Szerencsére a bankot, a brókerházat és azok vezetőit kimenti egy multi-millió dolláros, feltétel nélküli készpénzinjekció, amit kormánybéli barátaik nyújtanak számukra. A mentőcsomaghoz szükséges pénzt középosztálybeli, antialkoholista alkalmazottak adóemeléséből teremtik elő, akik sohasem jártak Péter bárjában.

Úgy gondolom így már érthető és talán könnyebb átlátni a koncepció lényegét…

Íme egy kapcsolódó videó ehhez a témához, amiből az első 4 perc minimum nagyon ajánlott megtekintésre, de a hátralévő rész sem elhanyagolni való információkat hordoz magában. 

Végül, de nem utolsósorban egy kiegészítés, Vezér- Szörényi László szakértőtől az alábbi riportban:


HVSHirdetés: