Törökország és Szíria a háború szélén

A legfrissebb hírek a Török - Szíriai helyzetről. 


Sürgősen összehívták a török parlament ülését

Zárt ülésen foglalkozik a török parlament a szíriai témával. Korábban a kormány memorandumot intézett a parlamenthez, azzal a kéréssel, hogy hagyja jóvá a katonai akciókat Szíria területén, válaszképp Damaszkusz agresszív cselekedeteire.

Ibrahim Kalin, a miniszterelnök tanácsadója a Twitteren azt állítja, hogy Törökország nem érdekelt a háborúban Szíriával, de védeni fogja saját határait. Szavai szerint a kormány folytatja a diplomáciai és politikai erőfeszítéseket a helyzet rendezésére.

Háborúellenes tüntetők Ankarában

A Török rendőrség könnygázzal lőtte a háború-ellenes tiltakozókat. A török parlamentben a mai napon tárgyalják a törvényhozók a szíriai határokon átnyúló katonai műveletek kérdését.
Az Ankarában tüntető tömeg a "mi nem akarunk háborút" és "A szíriai nép testvéreink!" jelszavakat skandálja.

A török tüzérség folytatja a támadást a szíriai határkörzetben

A török tüzérség támadásai folytatódtak a szíriai Tell Abjad ellen, a határtól mintegy tíz kilométer mélységben. A támadást Akcakale településről indították, ahol előző nap öt békés polgár vesztette életét a szíriai területről végrehajtott támadásban.
Damaszkuszi jelentések szerint Tell Abjadban már többen, köztük katonák is áldozatul estek a török támadásoknak.
A török kormány a parlamenthez fordult, engedélyt kérve a szíriai területen folytatandó akciókhoz.

A török parlament engedélyt adott a kormánynak a katonai akciókra Szíriában

A török parlament zárt ülésen amellett döntött, hogy egy évre szólóan engedélyt ad a kormánynak a határon átívelő katonai akciók lebonyolítására, többek között Szíriára vonatkozólag is.
A törvényhozó testülethez engedélyért fordult a kormány azzal kapcsolatban, hogy öt török honpolgár vesztette életét annak következtében, hogy szíriai csapatok török területre lőttek.

Erdogan bármikor kész háborúba lépni

A török hatóságok döntést hoztak a szíriai határ mentén fekvő övezet polgári lakosságának evakuálásáról. A rendőrség már kézbesítette a kiürítési parancsot Akçakale és környéke lakosai részére. Előzőleg Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök bejelentette, hogy a török polgároknak készen kell állniuk bármikor hadba lépni.

Habár Törökország békét akar, a szír határon újabb egységeket vonnak össze és a szír oldalról érkező belövéseket török válaszcsapások követik. A török hatóságok arra figyelmeztetnek, hogy ha a helyzet nem változik, akkor a válaszlépéseik minden egyes alkalommal egyre komolyabbak lesznek.

„Bármelyik pillanatban készen kell állni a hadba lépésre. Aki erre nincs felkészülve, az nem ország; aki erre nincs felkészülve, az nem nemzet” - jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök.


Forrás: presstv.ir  -  ruvr.ru