„Az izraeliek embertelen módszereket alkalmaznak”


Kommentár nélkül:


18:45 – 44 millió kibertámadás Izrael ellen 5 nap alatt

Juvál Steinic izraeli pénzügyminiszter vasárnap a közszolgálati rádióban arról beszélt, hogy a Gázai övezet elleni hadművelet szerdai kezdete óta példátlan kibertámadás zajlik Izrael ellen. Mint mondta, 44 millió internetes támadást követtek el az izraeli kormányzati szervek számítógépei ellen az utóbbi öt napban. 

Mindeközben a térségben folytatódnak az izraeli légicsapások, valamint a palesztin rakétatámadások. Palesztin közlés szerint az egyik vasárnapi légicsapás, amelyet egy többemeletes épület ellen intéztek, tíz halálos áldozatot követelt. Izraeli illetékesek a nap folyamán korábban jelezték, hogy célzottabb támadásokra készülnek a palesztin rakétaindításokért felelősnek tartott személyek ellen.


18:20 - Palesztin rakéták megsebesítettek 7 dél-izraelit

A gázai övezetből indított rakéták hat izraeli célpontot találtak el. Hét zsidó, köztük egy tűzoltó sérült meg, halálos áldozatokról nem szólnak a híradások.

Egy magas rangú iráni jogalkotó kijelentette, hogy az izraeli rezsim súlyos vereséget szenved a Gázai övezetben, és a világ tanúja a cionista rezsim bukásának. Alaeddin Boroujerdi ellensúlyozta azokat az állításokat, melyek szerint a világ közvéleménye Izraelt támogatná. (Hunhír)


17:17 - Az egyiptomiak nem hagyják magukra a palesztinokat

Az egyiptomi Sínai-félszigeten kedden akár egy millió ember is útra kelhet a szomszédos Gázai övezet felé, így kifejezve szolidaritásukat a palesztinokkal, továbbá szeretnének belépni a Gázai övezetben, hogy megvédjék a palesztin népet az izraeli bombázásokkal szemben.
16:12 - A franciák is a palesztinok mellett

Ezrek gyűltek össze a francia fővárosban, hogy elítéljék az izraeli támadásokat. 


Vasárnap közel ötezer ember fejezte ki együttérzését a palesztinokkal Párizsban, ugyanakkor elítélték az izraeli támadásokat - adta hírül a Radio France Internationale. Az egyik szervező felszólította Francois Hollande elnököt, hogy "ne vegye egy kalap alá a támadókat és a megtámadottakat". 
16:35 - A BBC továbbra sem ítéli el az izraeli támadásokat

A brit állami vezetés alatt álló BBC továbbra is elfogultan tudósít az izraeli támadásokról, annak ellenére, hogy a társaság londoni székháza előtt tüntetők gyűltek össze, akik hangosan követelik tőlük: "Mondjátok el az igazat Gázáról!"

15:21 - Eddig 63 halálos áldozata van az izraeli támadásoknak, ebből 6 nő és 15 gyerek.

15:09 - Obama természetesen Izrael talpát nyalja

Az amerikai elnök "teljes mértékben támogatja" Izrael önvédelmi jogát, és azt akarja, hogy a békefolyamat érdekében érjen véget a tűzpárbaj a Gázai övezetnél.

Barack Obama erről ázsiai útjának kezdetén, vasárnap Bangkokban beszélt egy sajtótájékoztatón. "A világon nincs olyan ország, amely eltűrné, hogy rakéták hulljanak állampolgáraira a határon túlról. Teljes mértékben támogatjuk Izrael jogát, hogy megvédje magát. A konfliktus megoldása azzal kezdődik, hogy nem lövik rakétákkal Izrael területét" - jelentette ki.

15:10 - Egy újabb izraeli támadásban négyen életüket vesztették; 

11-en pedig megsebesültek. Eközben egyes híradások arról szólnak, hogy az izraeliek egy gázai temetőt vettek célba.

14:45 - Többszáz norvég tüntetett az izraeli terrorista rezsim ellen Oslóban. 

A legtöbben a szigorúan őrzött oslói Izraeli Nagykövetség előtt gyűltek össze. "Azt akarjuk, hogy Norvégia kormánya ítélje el azt, amit az izraeliek tesznek a palesztin néppel" - követelte az egyik demonstráló. A híradások szerint különböző etnikumú, vallású és kultúrájú emberek tüntettek.

14:30 - Hét gázai, köztük négy gyermek sérült meg egy újabb izraeli légitámadásban. 

14:28 - A brit külügyminiszter, William Hague: 

Figyelmeztette Izraelt, hogy elveszítheti a nemzetközi támogatását, amennyiben szárazföldi támadást indít Gázában.

13:31 - Egy orosz tévétársaság székháza is sorra került 

Egy orosz tévétársaság gázai székhelyét is lebombázta az izraeli légierő. 

12:25 - Négy izraeli sebesült Ashkelonban 

A legfrissebb jelentések szerint a Gázai Övezetből kilőtt rakéták megsebesítettek négy izraelit Ashkelon városában. Az egyik rakéta egy négyemeletes házba csapódott be, egy másik a környező utcán landolt, megsemmisítve pár ott parkoló autót. A környező épületek ablakai betörtek.

A izraeli "Vaskupola" a négy rakétából csak kettőt tudod befogni.

Izraeli oldalon továbbra sincsenek civil áldozatok, ezzel szemben a zsidó hadigépezet már 53 palesztin életét kioltotta, köztük számos gyermekét, asszonyét.

Izrael felkészületlenségét és nagyképűségét mutatja, hogy meglepetésként érte őket a palesztinok házi készítésű rakétáinak meglepő hatékonysága, amelyekkel már elérik Tel-Avivot is. Emiatt kapkodva kellett felállítani a Vaskupola ötödik ütegét a város védelmére, amely rendszer azonban nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket: a rakéták mindössze egyharmadát tudja csak befogni és megsemmisíteni. 
12:00 - Médiaközpontot ért találat Gázában 

Izraeli légicsapások értek vasárnap hajnalban egy médiaközpontot Gáza belvárosában, és legalább hat újságíró megsebesült. A Gázai övezet északi részén találat ért házakat, és két palesztin meghalt – közölték palesztin orvosi források. Egy palesztin rakéta lerombolt egy askelóni társasházat. 

A Sova és Huszari nevű médiaközpontban működik egyebek között a libanoni központú al-Kudsz tévé, a német ARD, a Kuvait tévé és az olasz RAI helyi irodája. A sebesültek mind a Hamász palesztin radikális szervezethez közel állónak tartott al-Kudsz alkalmazottai. Egyikük elvesztette az egyik lábát – közölték kórházi források. Az épületegyüttest érő első rakétacsapás után mindenkit kimenekítettek, és ezután még legalább két rakéta eltalálta a komplexumot. Szemtanúk szerint az épülettömb súlyosan megrongálódott. Az éjszakai bombázás miatt az al-Kudsz befejezte adásainak sugárzását.

Egy csecsemő is életét vesztette

Északon Bét-Lahíja és Bét-Hanún településeken ért támadás házakat. A két halálos áldozat – egyikük egy csecsemő – mellett húsz ember megsebesült. Az AFP helyszínen tartózkodó újságírói szerint az izraeli haditengerészet, amelynek hajói az övezettel egy vonalban vettek fel hadállást a hadművelet keretében, szombat éjjel hevesen bombázta Gáza városát.

Az izraeli hadsereg tájékoztatása szerint vasárnapra virradóra a légierő repülőgépei több tucat föld alatti rakétakilövőre mértek csapást, súlyos károkat okozva a Hamász és más palesztin „terrorista” szervezetek csapásmérő képességében.

Izrael szerda óta tartó gázai hadműveletében eddig 48 palesztin vesztette életét, köztük 15 civil, és több mint 400 polgári személy megsebesült egészségügyi források szerint. Az izraeli terület ellen irányuló palesztin rakéták eddig három izraeli halálát okozták, és legalább 18-an megsebesültek. Közben folytatódik a gázai határnál a szárazföldi csapatok összevonása, de a támadásra egyelőre nem adtak parancsot.
Háború kezdődött a „kiberfronton” is. Az Anonymous nevű internetes kalózszerveződés közölte, hogy blokkolta több tucat izraeli szervezet és egy nagy bank honlapjához való hozzáférést, tiltakozva az izraeli hadművelet ellen.

A Hamász kételkedik a garanciákban

Kairóban tett látogatást szombaton Háled Mesaal, a Hamász száműzetésben élő vezetője, és egy esetleges tűzszünetről tárgyalt az egyiptomi hírszerzés vezetőjével, Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnökkel és Hamad bin Kalifa asz-Szani katari emírrel – közölte egy neve elhallgatását kérő Hamász-tisztségviselő. A mozgalom nemzetközi garanciákat kér ahhoz, hogy a maga részéről vállalja a tűzszünetet. „Egyiptom már nem tud garantálni tűzszünetet, a legutóbbi 48 óra alatt összeomlott” a Hamász katonai vezetőjének megölésével – tette hozzá. Mesaal tárgyalásai előtt a név nélkül idézhető tisztségviselő úgy nyilatkozott: a Hamász kételkedik abban, hogy bármely ország képes lenne garantálni egy tűzszünetet.

Lépett az Arab Liga is

Mohamed Murszi egyiptomi elnök mindezek ellenére optimistán nyilatkozott Erdogannal közös sajtóértekezletén egy esetleges tűzszünetről. Az Arab Liga külügyminiszterei ugyanis rendkívüli tanácskozást tartottak szombaton Kairóban, és támogatásukról biztosították Egyiptomot abban, hogy megpróbáljon tűzszünetet elérni. A külügyminiszterek megállapodtak abban, hogy vasárnap vagy hétfőn a gázaiakkal való szolidaritás jeleként küldöttség élén az övezetbe utazik a liga főtitkára, Nabíl al-Arabi. A miniszterek elítélték az izraeli „agressziót”, és kifejezték „elégedetlenségüket” amiatt, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa nem tudott tűzszünetet kicsikarni a konfliktusban.

Egy Reuters által megkérdezett izraeli tisztségviselő kérésre sem akart megjegyzést fűzni Murszi optimizmusához. Ugyanő nem sokkal korábban cáfolta azt az izraeli médiaértesülést, miszerint szombat éjjel Kairóba utazna egy izraeli tisztségviselő egy tűzszüneti megállapodás aláírására.

Palesztin rakétatámadások

Palesztin rakétatámadásban romba dőlt egy négyszintes társasház vasárnap az izraeli Askelón városában – közölték szemtanúk. A Gázai övezetből indított rakéta átütötte az épület tetőszerkezetét és két felső emeletét. A mentőcsapatok kutatnak az esetleges áldozatok után, de egyelőre nem tudtak feljutni a ház két felső emeletén lévő lakásokhoz. Egy másik rakéta megsemmisített néhány parkoló gépkocsit az épület közelében. Egy harmadik rakétát is kilőttek ugyanoda, de azt befogta a Vaskupola nevű légvédelmi rendszer. 

Askelón a palesztin enkláve északi határától mintegy 20 kilométerre fekszik.

Hírügynökségek szerint a gázai fegyveresek felújították vasárnap reggel az Izrael déli területei elleni rakétatámadásaikat. Emiatt vasárnap ismét szünetel az oktatás az ottani iskolákban. (MTI)

11:24 - Izrael készen áll arra, hogy kiterjessze a gázai háborút

Netanyahu bejelentette: Tel-Aviv készen áll arra, hogy jelentős mértékben kiterjessze a halálos légitámadásokat Gázában.

"A hedsereg készen áll arra, hogy jelentős mértéken kiterjessze a műveletet" - mondta a kabinet egy találkozóján Benjamin Netanyahu. "A katonák készen állnak bármilyen műveletre" - tette hozzá. (PressTv)

11:18 - 18 hónapos baba az áldozat

Egy újabb, az izraeli rezsim által indított légitámadás meggyilkolt egy 18 hónapos totyogót és két fiatal testvérét.

Elhunyt Iyyad Abu Khusa, egy 18 éves kisgyerek és két, négy és öt éves testvére. (PressTv)

11:05 - Palesztin források szerint: 

Újabb M75-ös, házi készítésű rakétákat lőttek ki Gázából Tel-Aviv felé.(PressTv)

Kásszám rakéták
A mindenhatónak hitt Vaskupola védelmi rendszer egyik ütege

10:48 - Eddig két találat érte a PressTv gázai székhelyét.

A PressTV épülete
10:00 - Palesztin források szerint: 

A Hamász lelőtt egy izraeli pilóta nélküli gépet, vagyis drónt az övezet északi részén.


9:30 - Palesztin gyerekeket gyilkoltak


További támadásokat hajtott végre Izrael az éjszaka folyamán. Az agresszív támadások ötödik napja tartanak. Az éjjel két palesztin gyerek meghalt, amikor izraeli harci gépek újabb támadást hajtottak végre az övezet ellen.

Közben 3 200 zsidó gyereket telepítenek ki északra Gáza 15 kilométeres körzetéből. Mint ismert, a palesztin rakéták eddig egyetlen izraeli civil áldozattal sem jártak a konfliktus legutóbbi kiéleződése óta. 

Arról nem érkezett hír, hogy a gázai palesztin gyerekek ki mentené meg. Egy biztos, az izraeli hadsereg nem fogja.


9:00 - Újságírókra vadásznak az izraeliek

A támadások kezdete óta közel 50 palesztin halt meg, 400-an megsebesültek a körülbelül 1000 izraeli légicsapásban november 14-e óta. Izrael megvárta az amerikai elnökválasztás végét, s csak azután kezdett akcióba. Izrael múlt hét szerdán indított támadást a palesztin Gázai övezet ellen. Az első támadásban meggyilkolták Ahmed al-Dzsabarit, az övezetet irányító Hamász katonai szárnyának parancsnokát, amely után beindult a "Felhőoszlop" elnevezésű terrortámadás.


Orvosi források szerint hat újságíró megsérült, amikor izraeli rakéták a Gázaváros központjában található médiaközpontot is eltalálták. A támadásban a külföldi újságírók felszerelése is megsérült. Azt nem tudni egyelőre, hogy szándékos, vagy vétlen volt-e a terrorista csapás. Élünk a gyanúperrel, hogy a szárazföldi támadás megalapozása lehet a Gázában dolgozó újságírók  munkájának ellehetetlenítése. Akár gyilkosság árán is.

Az izraeli légierő szombaton a Hamász kormányzati épületeit bombázta, miután a Tel Aviv-i rezsim engedélyezte 75.000 tartalékos mozgósítását, így egy szárazföldi inváziónak is egyre nagyobb az esélye. 

A Gázai Övezet 2007 óra van blokád alatt. A körülbelül 1,7 millió, embertelen körülmények között tengődő palesztin a legalapvetőbb élelmiszereknek is híján van, a munkanélküliség és kilátástalanság óriási. 

Sürgősen hívják össze és cselekedjen a Biztonsági Tanács, szólította fel az ENSZ-t Rijád Manszúr, a Palesztin Nemzeti Hatóság ENSZ-megfigyelője. Amit az izraeli hadsereg jelenleg művel a Gázai övezetben, súlyosan sérti a Genfi Egyezményeket és a Római Egyezményt - mondta Manszúr, egyben felszólította a szervezetet, hogy gyakoroljon nyomást Izraelre, a katonai támadások azonnali leállítására.08:30 - Brutálisan fenyegetett a cionista terrorállam: A középkorba bombázzák Gázát

Harciasan nyilatkozik az izraeli kormány, miközben Tel Avivban tüntetni kezdtek a légicsapások ellen. Az egyik miniszter azt nyilatkozta, addig nem nyugszanak, amíg a középkorba nem lövik vissza a Gázai övezetet. A másik cionista vezér még brutálisabban fogalmazott:gyermekek, nők sem érezhetik magukat biztonságban, a toleranciaállam csapásmérői mindenkivel leszámolnak, aki él, mozog.

Eli Yishai izraeli belügyminiszter a Haaretz tudósítása szerint azt nyilatkozta, hogy az izraeli támadás célja, hogy "Gázát visszaküldjék a középkorba. Csak akkor nyugszik majd le Izrael 40 évre" - írta a BBC élő tudósításában.

Korábban az izraeli védelmi miniszter, Avi Dichter nyilatkozott brutálisabban, amikor azt mondta, Gázában senki sem érezheti biztonságban magát az izraeli fegyverek előtt. Hozzátette, még a Hámász vezetője, Ismail Hanija sem. Tehát a világ legdemokratikusabb, legtoleránsabb állama, a béke, a demokrácia, a szabadságjogok legfontosabb és leghatározottabb letéteményese a világban. Egy olyan közösség, amely kiváló tagjait elveszítette a brutális zsidó holokausztban, ezért az a feladata a világban, hogy puszta létével a szeretet, a megértés és a vallási türelem prófétája legyen. A világot nap mint nap emlékeztesse az emberi szenvedésre, a népirtásra és nap mint nap az emberiség elleni bűnök miatt tiltakozzon. Tehát ez a csodaállam mára ott tart, hogy egyik vezére csak úgy bejelenti: kinyírunk öreget, fiatalt, férfit, nőt, gyermeket, mert ellenkezni mertek velünk. Bravó Izrael! Ismét sikerült százmillióknak a rokonszenvét megszerezni, és megértetni velük, hogy a zsidó holokauszt miatt a világ népei sírva és zokogva, (miért) ápolják lelkükben a gázkamrában elpusztított zsidók, ezrei vagy milliói emlékét. (Hunhír)00:45 - „Az izraeliek embertelen módszereket alkalmaznak”

Izraelnek felelnie kell azért, hogy "ártatlan gyerekeket mészárolt le" Gázában - jelentette ki még szombaton Kairóban Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök.

Erdogan a Kairói Egyetemen elmondott beszédében - amelyet a televízió élő adásban közvetített - azt állította, hogy az izraeliek embertelen módszereket alkalmaznak Gázában, de a palesztinok nem adják meg magukat. Néhány órával korábban, még az ankarai repülőtéren pedig arról beszélt, hogy Izrael szegte meg a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin mozgalommal kötött fegyverszünetet a terület elleni támadásával.

Közben a Hamász egyik illetékese közölte: szervezetük csak akkor hajlandó elfogadni egy fegyverszünetet, ha garanciákat kap, hogy Izrael be is tartja azt. (MTI)

Az elmúlt napok történései:

Porig rombolta a Hamász székházát Izrael (videó)