Borús hangulat a tőzsdéken ~ Elkezdődött az összeomlás?


Több mint 3 százalékkal esett a BUX a múlt héten, a vezető papírok közül a hét vesztese a Richter volt. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX az elmúlt héten 633 ponttal, 3,32 százalékkal csökkent. Az előző hét csaknem 46 milliárd forintos forgalma után a múlt héten 57,3 milliárd forint értékben születtek üzletek a részvénypiacon.

Az európai börzéken is borús volt a hangulat. A befektetők továbbra is nyugtalanok az euróövezet megoldatlan államadósság-problémái miatt, a csütörtökön megjelent, recessziót jelentő euróövezeti GDP-adatok miatt, és feszülten várják Barack Obama amerikai elnök és az ellenzéki republikánus törvényhozók rövidesen kezdődő tárgyalásait is arról, miként kerüljék el a jövő év elején fenyegető, azonnali költségvetés-csökkentést.

A negatív külső hatások mellett a magyar tőzsdeindexet elsősorban a Richter esése húzta le. A gyógyszergyártó részvényei arra a hírre kezdtek mélyrepülésbe, hogy november végén kikerülnek a MSCI Emerging Markets (feltörekvő piaci) indexből. Az indexet követő befektetési alapok emiatt értékesíteni kezdték Richter-részvényeiket. Piaci szakértők szerint november végéig még több mint 200 ezer Richter-részvény kerülhet a piacra, vagyis folytatódhat az eladói nyomás a gyógyszerpapír piacán.

Rosszul teljesített a Mol is, annak ellenére, hogy az olajtársaság kedvező negyedéves gazdálkodási adatokat közölt a héten. Az elemzők ugyanakkor kedvezőtlenül fogadták a társaság előrejelzését, amely szerint rövidtávon mérséklődik az olajkitermelése.

A múlt héten hozta nyilvánosságra az OTP is a harmadik negyedévi gyorsjelentését, amelyben a hitelportfólió romlásának lassulásáról számolt be, a papír árfolyamát ugyanakkor nem nagyon mozgatta meg a beszámoló.

Az OTP az elmúlt héten 1,35 százalékkal, 55 forinttal erősödött, 4116 forinton zárt pénteken. A Mol-részvények ára 4,97 százalékkal, 930 forinttal 17 770 forintra csökkent. A Magyar Telekom viszonylag stabil volt, 415 forint lett a heti zárórára, amely 0,48 százalékkal 2 forinttal magasabb az előző hetinél.  A Richter árfolyama egy hét alatt 9,76 százalékkal, 4000 forinttal 37 000 forintra esett. A másik gyógyszeripari részvény, az Egis 2,49 százalékos, 435 forintos csökkenéssel 17 000 forinton fejezte be a hetet.

A kis- és közepes kapitalizációjú részvények mutatója, a BUMIX értéke 1,35 százalékkal, 14,4 ponttal 1056,20 pontra csökkent az elmúlt héten. (MTI)