Energiaválság - "2015 és 2020 között elkezdődik a végleges olajkitermelés-csökkenés"


Olivier Rech, aki 2006 és 2009 között a Nemzetközi Energiaügynökség olajforgatókönyveinek kidolgozásán dolgozott, a Le Monde számára adott interjúban mondta el, hogy 2013-tól kezdődően a kitermelés nem tud lépést tartani az igényekkel, 2015 és 2020 között elkezdődik a végleges olajkitermelés-csökkenés. Ez a nyilatkozat semmiképp sem kezelhető egy kívülálló véleményeként - ugyanakkor ellentmond az IEA legfrissebb, 2011-ben kiadott töretlen növekedést mutató forgatókönyvének.Az IEA 2011-es előrejelzése az olajtermelés töretlen bővüléséről. A meglévő mezők (sötétkék) hozamcsökkenését már csak szinten maradásba egyensúlyozza ki a fejlettebb kitermelési technológia (középkék) és a még felfedezés előtt álló mezők együttes hozama (világoskék). A növekedést a folyékony földgáztól (LNG) és a nem hagyományos készletek bővülő kitermelésétől várják. (Forrás: WEO 2011)

Rech szerint a kitermelés esését néhány éven belül már nem lehet meggátolni, ugyanis a folyékony földgáz részaránya "végtelenül kicsi" lesz, és a nem hagyományos mezők hozama sem éri el a kívánt mennyiséget, azok kitermelését fokozni ugyanis nehézségekbe ütközik - szerinte sosem haladja meg a 2.4 millió hordó/nap szintet (azaz marad azon a szinten, ahol az IEA ábrája szerint most van).

A közgazdász előrejelzése alapján a mindent magába foglaló (all liquids) kitermelés nem fogja átlépni a 90 millió hordót, és - teszi hozzá - fontos látni, hogy 2005 óta nem nő érdemben, csak szinten van. A 2009-ben, a gazdasági válság hatására átírt olajmodelljeink közül a pozitív változat egybeesik azzal, amit a francia kutató mondott.Alapvetően a mi modellünk több változó paramétert vizsgált, ebből itt csak az egyik paraméter változása van feltüntetve: a meglévő mezők apadási rátája (decline rate). A hivatalos 4.3%-al jön ki a pozitívabb forgatókönyv, amely egyébként Chris Skrebowski új mezők belépését összegző adatbázisát is használja.

Évről évre csökken az olajkitermelés az IEA előrejelzése


A Nemzetközi Energiaügynökség kitermelési modell előrejelzése, évről évre csökkenő kitermelést jelez a valóshoz képest lassabb ütemben. Forrás: The Oil Drum


HVS: Tehát kérem továbbra is, minden adandó alkalommal beszállás az autóba, és irány a céltalan kocsikázás, vagy az újgazdag idióta hobbiőrület a wellness hétvégézés... Remélhetően ez az életvitel nemsokára már úgyis fenntarthatatlan lesz, így a felelőtlen pazarlás következményeként, a luxust felváltó éhezés hamarosan ráköszönt az emberiségre. 

HVS