Ismét ölik Gáza népét, de…

20:44 - 27-re emelkedett a palesztin áldozatok száma

Az izraeli hadsereg jelentette be, hogy megkezdte három, a Gázai övezetbe vezető vagy azzal határos út lezárását a polgári közlekedés elől. Ez az intézkedés egy lehetséges izraeli katonai felvonulásra utalhat a térségben.   

Egy újabb, a Gázai övezet keleti részében végrehajtott izraeli támadásban pénteken palesztin adatok szerint három fivér vesztette életét. Gáza városi hatóságok azt közölték, hogy civil áldozatokról van szó. Ezzel már 27-re emelkedett az izraeli offenzívában megölt palesztinok száma, köztük 12 polgári személy.

20:05 - Emelték az izraeli mozgósítható tartalékosok számát

Az izraeli kormány telefonos megbeszélést tartott pénteken, amelyen a miniszterek megállapodtak: a hadsereg hetvenötezerre bővíti a Gázai övezetben esetleg szükségessé váló szárazföldi művelethez mozgósítható tartalékosok számát - jelentette este az izraeli tízes tévécsatorna.

18:33 - Az egyiptomi határ közelében támadott Izrael

A Palesztin Hatóság megbízott vezetője, Mahmúd Abbász elítélte az izraeli csapásokat és egy egységfront összehívását kezdeményezte Izrael ellen.

Közben médiainformációk szerint Izrael újabb légicsapást mért a Gázai övezetre az egyiptomi határ közelében.

17:51 - Speciális megoldásokkal óvják a lakosságot Izraelben

Péntek este Izraelben beköszöntött a szombati pihenőnap, amikor a vallásos emberek együtt imádkoznak a zsinagógákban. A polgári védelem felszólította a szombatot tartókat, hogy csak olyan imahelyeken gyülekezzenek, amely légiriadó esetére rendelkezik óvóhellyel. Szombaton a zsidó vallás szabályai szerint nem szabad bekapcsolni a tévé- vagy rádiókészülékeket, ezért a közszolgálati rádió úgynevezett csendes adást működtet, a bekapcsolva hagyott rádiókban nincs műsor, csak a légvédelemmel kapcsolatos és létfontosságú háborús híreket mondják be a vallásosok számára. 

Mivel a rakéták becsapódása előtt a légi riasztás szirénákkal, hangszórókkal történik, az izraeli polgári védelem külön gondoskodik a siketekről és a gyengén hallókról. 

Izraelben az ország északi, jelenleg békés településein élők hétvégi vendéglátást szerveznek a délieknek. A családok egy internetes honlapon ajánlhatják fel otthonukat vendéglátásra megjelölve az alvóhelyek számát, ugyanott jelentkezhetnek be náluk a déli országrészből érkező vendégek, akik szombati nyugalomra vágynak a légiriadók után. (MTI)

17:30 - Izraelbe látogat az ENSZ-főtitkár

Izraeli rádiójelentés szerint jövő héten Izraelbe és a Jordán folyó nyugati partján fekvő palesztin területre látogat Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára.

A médiában megjelent értesülések szerint Ban kedden érkezik Izraelbe, hogy a Gázai övezet elleni hadművelettel kapcsolatban tájékozódjon.

Ban a kiszivárgott tervek szerint Jeruzsálemben izraeli, Rámalláhban pedig palesztin vezetőkkel találkozik. Nem utazik a Gázai övezetbe, az ott hatalmon lévő Hamász-kormánnyal való tárgyalás állítólag nem szerepel a napirendjén. (MTI)

17:10 - Hét hetes háború is jöhet

A Hamasz tájékoztatása szerint lelőttek egy F-16-os izraeli vadászgépet. Emellett újabb rakétákat lőttek ki a palesztinok, több települést eltaláltak, számos izraeli megsebesült.

Egy izraeli katonai tisztviselő közben figyelmeztette az izraelieket, hogy készüljenek egy akár hét héten át tartó háborúra. A kórházakban rendkívüli állapotot vezettek be.

17:00 - Izrael mellett a magyarországi zsidók

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) kiáll Izrael mellett a Gázai övezetben folyó harcokkal kapcsolatban, és osztozik a meggyilkoltak családjainak gyászában.

A szervezet az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében azt írta, mély fájdalommal és aggodalommal figyelik, hogy az elmúlt hetekben több száz rakétát lőttek ki "terroristák" civil izraeli célpontokra.
Hozzátették: közösségük osztozik a meggyilkoltak családjainak gyászában, és "egy emberként" állnak ki Izrael mellett, amely mindent elkövet, hogy biztonságban tudja polgárait. Az EMIH reméli, hogy mielőbb véget ér a tragikus támadás.

Pénteken is folytatódtak a kölcsönös rakétatámadások, légicsapások a Gázai övezetben.
A hadművelet szerdai kezdete óta több mint 275 rakétát lőttek ki Izraelre. A Gázai övezetet eddig több mint 250 izraeli légicsapás érte, amelyek palesztin források szerint 21 halálos áldozatot követeltek, köztük több gyermek is van. Az újabb konfliktus kezdete óta három izraeli halt meg csütörtökön egy rakétatámadásban, amikor egy palesztin rakéta becsapódott egy dél-izraeli lakóházba.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) csütörtöki közleményében azt írta: a jeruzsálemi kormány vezetőinek nemcsak joguk, hanem kötelességük is, hogy mindent megtegyenek állampolgáraik védelméért, és a rendelkezésükre álló katonai erőt a szükséges mértékben felhasználják a további támadások megelőzésére. (MTI)

15:40 - Aggódik a magyar külügy

Magyarország minden olyan erőfeszítést támogat, amely segíti a harcok beszüntetését a Gázai övezetben, a feleknek önmérsékletet kell tanúsítaniuk és fel kell hagyniuk az erőszak alkalmazásával - közölte a Külügyminisztérium (KüM) pénteken az MTI-vel.

A tárcánál aggodalommal követik a Közel-Keleten kialakult helyzetet. Emlékeztettek, a Gázai övezetből Izraelt rakétatámadások érték, amelyekre a zsidó állam "lakossága védelmében katonai eszközökkel válaszolt". Az erőszakos cselekmények fellángolása már civil áldozatokat is követelt mindkét oldalon - tették hozzá.

Hangsúlyozták, az elmúlt napok eseményei ismételten rávilágítottak arra, hogy az izraeli és a palesztin félnek mielőbb vissza kell ülnie a tárgyalóasztalhoz. (MTI)

15:37 - Olajjal zsarolhatják Izraelt?

Irak felszólította a gazdag arab államokat, hogy használják az olajat, "mint fegyvert" az Egyesült Államok és Izrael ellen, ha Tel-Aviv fokozza a támadásokat a Gázai övezetben.

15:32 - Rakéta csapódott az amerikai nagykövetség mellé

Egy palesztin rakéta csapódott be Tel-Avivban, az amerikai nagykövetség épülete mellett. Dél-Izraelben három izraeli katona sebesült meg.

15:29 - Hollande: "Megértjük, hogy Izraelnek meg kell védenie a saját biztonságát"

Francois Hollande francia elnök pénteken azt mondta, az izraeli kormányfővel és az egyiptomi elnökkel is tárgyalt a gázai helyzet eszkalációjának megakadályozásáért.

A hivatalos látogatáson Varsóban tartózkodó Francois Hollande aggodalmát fejezte ki a Gázai övezetben történtek miatt. Lengyel vendéglátójával, Bronislaw Komorowskival közös sajtótájékoztatóján Hollande hangsúlyozta: külügyminiszterével előző nap "minden kezdeményezést megtett az erőszak elszabadulásának megakadályozása érdekében".
"A jövőben is bevetjük minden befolyásunkat az eszkaláció megakadályozásáért" – tette hozzá.

"Telefonon beszéltem Benjámin Netanjahu kormányfővel, és elmondtam neki: tudatában vagyunk annak, hogy Izraelnek meg kell védenie a saját biztonságát, de el kell kerülni a helyzet elfajulásával járó provokációkat is" – közölte Francois Hollande. Hozzátette: Mohamed Murszi egyiptomi elnökkel is tárgyalt telefonon, akit kért, hogy "vesse be minden befolyását a további akciók megakadályozása érdekében".

Arra a kérdésre, ki a felelős az eszkalációért, Hollande kijelentette: "Nem elítélni kell sürgősen, hanem leállítani." (MTI)

15:20 - Nem hatékony Izrael védelmi rendszere

Az izraeli média szerint a Vaskupola légvédelmi rendszer az Izraelre lőtt rakéták mindössze egyötödét semmisítette meg.

14:41 - Indulnak az izraeli tankok

Egyes jelentések szerint a Gáza elleni katonai eszkaláció új szakaszába lépett: Izrael tankokkal és páncélozott járművekkel indult az ostromlott terület felé.

14:40 - Már tájékoztatták a tartalékosokat

Az izraeli média szerint a már említett 16 ezer tartalékost tájékoztatták a nagy katonai offenzíva taktikájáról. Eközben folytatódnak a palesztin válaszcsapások, szerda óta összesen 507 rakétát lőttek Izraelre.

14:34 - Három izraeli sebesült

Három izraeli sebesült meg az ország déli részén egy Gázából kilőtt rakéta miatt.

14:09 - Egyiptom nem hagyja magára a palesztinokat, Putyin is mellettük

Egyiptom nem hagyja magára Gázát, ami most történik, az egy otromba támadás az emberiség ellen - mondta Kandil egyiptomi miniszterelnök. Egyiptom mindent meg fog tenni, hogy elérje a fegyverszünetet.

Vlagyimir Putyin orosz elnök közben telefonon értekezett Mohamed Morsi egyiptomi elnökkel, akinek elmondta, hogy Oroszország támogatja az egyiptomi erőfeszítéseket az erőszak megállítására.

13:55 - Tüntetők a palesztinok mellett

Tiltakozó demonstrációt tartanak a palesztinok Ramallah városában, ahol elítélik a Izrael halálos csapásait. Kairóban közben több ezer egyiptomi fejezte ki szolidaritását a palesztin néppel.

13:35 - AZ ENSZ mindkét felet elítéli

Navy Pillay, az ENSZ emberi jogi főbiztosa Genfben a gázai harcok kiszélesedésének megakadályozását szorgalmazta, elítélve mind az izraeli légitámadásokat, mind a palesztin területről Izraelre kilőtt rakétákat.

Dimitrisz Avramopulosz görög külügyminiszter "felelősségteljes magatartásra és önmegtartóztatásra" intette a feleket a harcok kiszélesedésének és "tragikus következményeinek" elhárítása érdekében. (MTI)

13:33 - Újabb palesztin áldozat

Újabb palesztin áldozatról számol be a Press TV, ezzel már 23-ra nőtt a halálos áldozatok száma.

13:23 - Robbanások Gázában

A Gaza Youth Break Out Twitter-bejegyzése szerint Gázaváros minden részén robbanásokat lehet észlelni.

13:12 - "Meg kell állítani az izraeli támadást"

Az egyiptomi miniszterelnök sebesülteket látogatott a Gáza városi kórházban. "Katasztrófának voltam szemtanúja Gáza városban, erről nem lehet hallgatni. Meg kell állítani az izraeli támadást" - mondta.
Kandil látogatása alatt a kórház alkalmazottai bevitték egy férfi és egy kisfiú holttestét is, akik kevéssel azelőtt az izraeli támadásokban vesztették életüket.

13:09 - Rakéta csapódott Tel-Avivba

Hírügynökségi jelentések szerint mennydörgő robbanás rázta meg Tel-Avivot. Egy rakéta csapódott be a város üzleti negyedében, melyet a Hamász lőtt ki. A tel-avivi rendőrség megnyitotta az összes földalatti bunkert a városban.

12:58 - Megteltek a kórházak

Harriet Sherwood, a The Guardian tudósítója Twitteren arról számolt be, hogy a Gáza városban található Shifa kórházban nincs több szabad ágy, a sérülteket megpróbálják Egyiptomba menekíteni. A tudósító arról is ír, hogy a kórházban már a tartalék készleteket használják fel.

12:54 - "A palesztin nép az arab nép szíve"

Egyiptom mindent elkövet a fegyverszünet, majd egy béke elérése érdekében - mondta pénteken az Izrael által ostromlott Gázában Hisam Mohamed Kandil egyiptomi miniszterelnök.
"Egyiptom mellettetek áll, amíg létre nem jön a palesztin állam Kelet-Jeruzsálem fővárossal" - hangoztatta Kandil, akit Iszmáil Haníje, a Gázai övezetet irányító Hamász mozgalom miniszterelnöke fogadott.

Haníje, aki a Hamász katonai vezetőjének, Ahmed al-Dzsabarinak a szerdai megölése óta nem mutatkozott a nyilvánosság előtt, most egyiptomi vendégével együtt látogatta meg azt a gázai Sifa kórházat, ahol az izraeli légicsapások sebesültjeit ápolják.

Kandil egy egészségügyi küldöttséggel érkezett az Újságírók előtt a palesztin népet az arab nép szívének nevezte, és egységre szólított fel a különböző frakciók között. Kijelentette, hogy az egész világnak felelősséget kell vállalnia a Gázai övezetben történtekért, Izraelnek pedig teljesítenie kell a szerződésekben vállalt kötelezettségeit.

Újságírók előtt a palesztin népet az arab nép szívének nevezte, és egységre szólított fel a különböző frakciók között. Kijelentette, hogy az egész világnak felelősséget kell vállalnia a Gázai övezetben történtekért, Izraelnek pedig teljesítenie kell a szerződésekben vállalt kötelezettségeit. (MTI)

12:37 - Újabb rakéta csapódott be Izraelben

A Press TVinformációi szerint egy rakéta csapódott be az izraeli Beersheba déli részén, miután az izraeli rezsim fokozta a gázai enklávé elleni támadásokat. Jelentések szerint az izraeli katonai erők felkészültek a szárazföldi invázióra.

12:30 - Merkel a palesztinokat okolja

A Reuters beszámolója szerint Angela Merkel nagyon aggódik a fokozódó erőszak miatt, ezért felszólította a Hamászt, hogy állítsa le a rakétatámadásokat. Georg Streier szóvivő szerint a Hamász a felelős a történtekért, mert semmi sem indokolja, hogy rakétákat lőjnek Izraelre.

Merkel felszólította az egyiptomi kormányt is, hogy a befolyását kihasználva állítsa le a Hamászt. Streier szerint az izraeli kormánynak joga és kötelessége volt "megvédeni az izraeli lakosságot".

12:18 - Tunézia is elítéli az izraeli agressziót

A Gázai övezetbe látogat szombaton Rafík Abdesz-Szálem tunéziai külügyminiszter – jelentette be pénteken a tuniszi elnöki hivatal.

A közlemény egyúttal határozottan elítéli a palesztin terület elleni izraeli "agressziót".

"A köztársasági elnök hivatal tájékoztatta a gázai palesztin kormány elnökét, hogy a külügyminiszter vezetésével magas szintű hivatalos küldöttség utazik szombaton Gáza városba. A küldöttség tagja lesz az elnöki hivatal kabinetfőnöke is" - áll a közleményben.

12:11 - 16 ezer tartalékos készenlétben

Az Al Jazeera információi szerint két palesztin, köztük egy gyermek meghalt, hét másik megsérült egy Jabaliya-menekülttábort ért izraeli légi csapás következtében. Jeruzsálemben közben 16 ezer tartalékos vár készenlétben egy esetleges szárazföldi bevetésre.

12:08 - 50 rakétát lőttek Gázából

Az izraeli Channel 2 jelentése szerint reggel óta 50 Gázából kilőtt rakéta csapódott be Izrael által megszállt területeken. Egy palesztin TV információi szerint egy izraeli katona életét vesztette a rakétatámadásban. Más jelentések még több halottról számolnak be.12:07 - Ismét ölik Gáza népét, de…

Világszerte több százmillió ember volt a tanúja annak, ahogyan a BBC vezető híradásában mutatott be két jelenetet. Az egyik Netanjahu izraeli miniszterelnököt mutatta, aki – mint az izraeli vezetők ezt minden esetben teszik, ha az általuk megszállt palesztinokról beszélnek – már egyetlen mondatán belül is annyiszor mondta ki a „terrorista” és „terror” szavakat, hogy azt nehéz lett volna fokozni. Mely szavak természetesen a gázaiakra vonatkoztak.

Ezt követően a nézők azt láthatták, miként viszi karjaiban 11 hónapos halott kisfiát a BBC ottani tudósítója, aki sírva mondta el, hogy más rokonait is megölték az izraeliek.
A nézők saját szemükkel láthatták tehát, hogy kik a „terroristák”.

Ugyanezen a napon – tegnap – az izraeli hadsereg az ENSZ palesztin menekülőket segítő szervezetének, az UNWRA-nak is megölt egy tanárát. Nyilván ő is terrorista volt.

Tegnap az amerikai és a brit kormány azonnal kiállt Izrael mellett, hiszen minden állam joga megvédenie magát. És mely állam tűrné el, ha területét rakétával lőnék? Az automatikus választ tudjuk. Csakhogy ennek a retorikai kérdésnek lenne egy megelőző kérdése: vajon a világon melyik állam tűrné el, ha évtizedeken át megszállnák, majd blokád alá helyeznék úgy, hogy a megszálló által elpusztított infrastruktúráját sem engednék helyreállítani? Csak nem Izrael lenne a kivétel? (És itt hadd tegyük szóvá újra a "szokásos" manipulatív félrefordítást: amit a palesztin fegyveresek időnként kilőnek, az a szó katonai értelmében nem rakéta (missile), hanem olyan röppentyű (rocket), ami legfeljebb abban tesz kárt, akinek éppen a fejére esik.)

Nagyon szeretjük persze az „egyrészt-másrészt” nyilatkozatokat is. Mint amilyet 500 millió európai nevében adott ki tegnap késő délután az Európai Parlament szocialista elnöke, Martin Schulz, aki kijelentette: „Elítélem a Hamasz és Izrael között az erőszak eszkalálódását. Mindkét felet felhívom, hogy mutasson maximális visszafogottságot és kerülje el a további életek kioltását.”

Ez a mellébeszélés is évtizedek óta folyik. És szándékosan nem említi, hogy Izrael folytatta területrablását majdnem négy éve, hogy befejezte legutóbbi gázai tömegmészárlását. De azt sem említi, hogy a gázaiak most is azért kezdték el Izraelt lőni, mert november 8-án a zsidó hadsereg egy gázai kisgyereket ölt meg.

Morszi egyiptomi elnök nem kertelt tegnap és a vérontás valódi okát emelte ki: Egyiptom, mondta egyebek között, elfogadhatatlannak tartja a palesztinok elleni blokádot és a palesztin nép szenvedését.

A Nyugatnak – bármennyire nem tetszik neki - az arab világban bekövetkezett változások („arab tavasz”)  miatt már soha nem lesz úgy, mint eddig volt, amikor az izraeli hadsereg palesztinokat mészárol le tömegesen, minden következmény nélkül.

Hogy a következő napok mit hoznak, nem tudni. De hogy az erőviszonyok súlyosan megváltoztak a térségben az tény. Az Egyesült Államok befolyása erősen csökkent és az Izraellel szemben állóké – elsősorban Törökországra és Egyiptomra gondolunk – ugyanilyen mértékben nőtt.

Ma az egyiptomi miniszterelnök a rafahi átkelőn „sétál” át Gázába. Az izraelieknek ez hatalmas lórúgás: le kell állítaniuk az övezet támadását, mert tudják, ha egy haja szála is görbül Egyiptom második emberének, az tragikus következményekkel jár a zsidó államra nézve. Ha meg szüneteltetik az övezet lövését, kiderül, ki az úr a háznál. Ez pedig olyan fordulat, amire nem sokan számítottak akár tegnapelőtt is.

Forrás: Ordosz műhely


Frissebb információk: 
Korábban történtek:

Izrael megtámadta Palesztinát - folyamatosan frissítve!