Izrael csak atomtámadással semmisítheti meg az iráni atomprogram létesítményeit


Izrael ismét a nukleáris robbanófejjel ellátott interkontinentális rakétákkal végrehajtott támadást részesíti előnyben az iráni atomlétesítmények megsemmisítésére. Erre kiválóan alkalmas a szárazföldről és a német Delfin tengeralattjáróról egyaránt indítható Jerikó 3 ballisztikus rakéta, amely még Dél-Amerika egyes részeit is képes elérni – írja a The Sunday Times.

Dán Háluc volt vezérkari főnök

Izraelben a lélektani hadviselés bevett formája szerint „nyugati katonai szakértők” szájába adott megnyilatkozásokkal és úgymond „kiszivárogtatásokkal” már évtizedek óta igyekeznek elrettenteni az éppen ügyeletes ellenséget, így az elmúlt években leginkább Iránt. A The Sunday Times londoni újságban arról olvashatunk, hogy a nevezett „nyugati szakértők” szerint a perzsák nukleáris programját Izrael képtelen lenne meghiúsítani, magyarán elpusztítani konvencionális fegyverek bevetésével. A brit lap hivatkozik az izraeli hadsereg volt vezérkari főnökének, korábban a légierő főparancsnokának, Dán Háluc tábornoknak a minap elhangzott kijelentésére is, miszerint a perzsa nukleáris létesítményeket valóban nem lehet megsemmisíteni hagyományos fegyverek bevetésével.

A The Sunday Times és az izraeli Háárec című napilap a fenti állítás alátámasztására példának megjegyzi, hogy Komhoz, a síiták egyik szent városához közeli Fordo település határában hetven méter mélységben, egy hegyoldalban építették ki az egyik iráni urándúsító létesítményt. Ezt a földalatti üzemet pedig képtelenség megrongálni vagy megsemmisíteni hagyományos fegyverekkel végrehajtott csapással, bombázással. Izrael ezért vagy katonasággal elfoglalja az urándúsító közvetlen környékét, és működésképtelenné teszi azt, vagy nukleáris robbanófejjel ellátott ballisztikus rakétákat indít a földalatti létesítmény megsemmisítésére.

Iráni urándúsító Fordoban (nem fegyverekhez)
A „nyugati katonai szakértők” által közölt információ szerint az iráni Fordoban levő urándúsító elleni támadásra kiválóan alkalmas az izraeli fejlesztésű Jerikó 3 föld-föld, illetve tenger-föld ballisztikus rakéta, amelyet el lehet látni nukleáris robbanófejjel. Mint ismert, Izraelnek az ilyen robbanófejekből egész arzenál áll a rendelkezésére. A londoni lap idézi Dán Háluc volt izraeli vezérkari főnököt is, aki néhány nappal ezelőtt szintén úgy vélekedett, hogy a perzsa nukleáris létesítményt kizárólag atomtámadással lehet működésképtelenné tenni, ám gyorsan hozzátette: „Remélem, Bibi Netanjáhu azért mégsem annyira bolond, hogy erre gondoljon.” Hogy Bibi mennyire bolond, vagy nem, arról a közeli jövőben megbizonyosodhatunk.

A brit újság mostani „szenzációs” híre egyébként Izraelben már jó másfél éve nyílt titok, a mindennapi szóbeszéd tárgya. Izraeli biztonságpolitikai folyóiratokban már többször is fölvetődött annak lehetősége, hogy az iráni nukleáris programot a megfelelő pillanatban a saját gyártmányú Jerikó 3 nevű rakétára szerelhető nukleáris fegyverrel végrehajtandó támadással lehet a leghatásosabban megtorpedózni.


Laptop © powered by arukereso.hu
A rakétatámadás nem az egyedüli terv a perzsák atomprogramjának megbénítására. Nem is olyan régen az amerikai-izraeli számítógépes vírussal próbálták tönkretenni az iráni nukleáris létesítmények munkáját, ám az így keletkezett átmeneti zavart Teherán elég gyorsan leküzdte. A repülőgépes légicsapásról is sok szó esett a múltban. A nyilvánosságra került elképzelés szerint az úgynevezett „északi útvonalon” (térképünkön a piros vonal) indított támadás értelmében az Izraelből fölszálló harci gépek a Földközi-tenger felől a Török- szíriai- iraki határvidék fölött hatolnának be Irán légterébe és jutnának el a kiszemelt nukleáris létesítmények fölé. A „középső útvonalon” (zöld vonal) a jordániai-szíriai déli határvidék fölött áthaladva, Észak-Irakon átrepülve hatolnának be az izraeli repülők Irán légterébe. Végül a harmadik változat szerint a „déli útvonalon” (kék vonal) a repülőgépek a Negev sivatagból fölszállva az Akabai-öböl irányából berepülve Szaúd-Arábia északi részét és Dél-Irakot átszelve jutnának el a perzsa célpontok fölé.

Izraeli támadási útvonalak
De a fent leírt útvonalak és támadási mód a legutóbbi izraeli kiszivárogtatás szerint idejét múlták, mert az iráni atomlétesítmények elpusztítására leghatásosabb megoldásnak ismét a nukleáris robbanófejjel ellátott rakétákat tartják. A Jerikó 3 elnevezésű föld-föld, illetve tenger-föld, mintegy 1000-1300 kilogramm súlyú, szilárd üzemanyaggal hajtott rakétára egy darab 750 kilogrammos, vagy két-három kisebb, eltérő célpontok támadására alkalmas nukleáris robbanófejet lehet szerelni. 

Izraeli katonák a német Delfin gyomrában

A Jerikó 3 rakéta 15,5 méter hosszú, indításkor az üzemanyaggal együtt összesen harminc tonna. A Beér- Jáákov izraeli településen gyártott Jerikó 3 rakétát 2008 januárjában próbálták ki a Pálmáhim nevű földközi-tengerparti katonai bázison. Hatótávolsága 11500 kilométer, így képes csapást mérni Ázsiára, Európára és Afrikára, valamint Dél-Amerika tekintélyes részére. A Jerikó 3 interkontinentális rakétát azonban nem csak a szárazföldről, hanem tengerről, pontosabban a tenger alól is lehet indítani.

Mint ismert, Németország eddig három Delfin típusú tengeralattjárót ajándékozott Izraelnek, s ezek közül legalább egy máris a Perzsa-öbölben, az iráni partok mentén cirkál.