Izrael megtámadta Palesztinát

2012.november 22.
Gyerekgyilkosságok mandátumokért
A palesztin-izraeli konfliktus körüli tévhitek leleplezése
Tüntetés az izraeli terror ellen!
Nagyon durva! - Így nézett ki az Izrael által elvégzett gyilkosságsorozat
Tiltakozni sem lehet a gyermekgyilkosságok ellen Magyarországon!

2012.november 19.
Izraelnek minden pénzt megér a palesztinok irtása 

2012.november 18.
„Az izraeliek embertelen módszereket alkalmaznak” – folyamatos frissítéssel!

2012. november 17.
 Porig rombolta a Hamász székházát Izrael (videó) - folyamatosan frissítve!

VilágPanoráma ~ Megint Izrael

2012. november 16.

11:55 Ismét ölik Gáza népét, de… 

9:54 A Hezbollah szerint be kell vetni az "olajfegyvert" Izrael ellen

"Senki sem mondja az araboknak, hogy nyissák meg a határaikat, és vezényeljenek Gázába harckocsikat, repülőgépeket. Nem követelünk ilyesmit" - mondta Haszan Naszrallah sejk csütörtök esti tévéüzenetében. 

Naszrallah szerint az arab országok most nem tudnak olajembargót megvalósítani a zsidó állam ellen, mint az 1973-as arab-izraeli háború idején, de korlátozhatják az olajkitermelést és megemelhetik az olajárakat. Ez szerinte érzékenyen érintené az amerikai és a nyugati országok gazdaságát, és arra késztetné őket, hogy gyakoroljanak nyomást Izraelre.

Naszrallah sajnálatosnak tartja, hogy a válságba süllyedt Szíria most nem képes olyan hatékony segítséget nyújtani a Gázai övezetet irányító Hamásznak, mint a 2008-as gázai konfliktus idején. A sejk ugyanakkor az "ellenállás kiugró sikerének" tartja azt, hogy a Hamász-fegyveresek Gázai övezetből kilőtt rakétái már elérik Tel-Avivot is.

A várakozásokra rácáfolva a síita politikus tartózkodott a katonai fenyegetéstől, mintegy értésre adva ezzel, hogy a Hezbollah nem készül "második frontot" nyitni Izrael ellen.

8:56 Pénteken 16 ezer tartalékost mozgósít Izrael

A bejelentés arra utal, hogy kiszélesedhet a Gázai övezet elleni hadművelet, és szárazföldi csapatok bevetésére is sor kerülhet. Az izraeli hadsereg eddig, a szerdán kezdődött hadművelet során jobbára csak légicsapásokat mért a palesztin enklávéra.

Jeruzsálemi kormányilletékesek szerint azonban szárazföldi támadásra is szükség lehet ahhoz, hogy a hadsereg véget vessen az Izrael elleni rakétatámadásoknak.
A hadsereg 30 ezer tartalékos behívására kapott engedélyt a kormánytól.

8:32 Egyiptom: Kandil a palesztinokkal való szolidaritás miatt érkezett Gázába

Egy egyiptomi kormányilletékes közölte, hogy Hiszam Mohamed Kandil azért érkezett a Gázai övezetbe, hogy szolidaritását fejezze ki a gázai palesztinokkal. Alig egy órával Kandil megérkezése előtt egy izraeli kormányilletékes bejelentette: Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök Egyiptom kérésére beleegyezett abba, hogy Izrael véget vet mindenfajta támadó műveleteknek Kandil péntek reggeli látogatása idején, ha közben nem érik támadások.

Az izraeli légierő számos légitámadást hajtott végre a Gázai övezet ellen péntek hajnalban, Gázavárost is több csapás érte – közölték újságírók és a Hamász iszlamista szervezet biztonsági illetékesei az AFP-vel. A Hamász vezette belügyminisztérium szóvivője, Iszlám Savan szerint 130 légicsapás volt az övezet ellen, és több tucat Gázaváros ellen péntek reggel.

Adham Abu Szelimíja, a Hamász katasztrófavédelmi szervének szóvivője szerint a Védelem Oszlopa kódnevű izraeli offenzíva szerda délutáni kezdete óta 19 palesztin halt meg, közöttük több gyermek, és 235-en sebesültek meg. Csütörtökön három izraeli halt meg, amikor egy palesztin területről kilőtt rakéta lakóházba csapódott Izrael déli részén. Szerda óta 280 rakétát lőttek ki Izrael ellen, amelyekből 131-et elfogott a Vaskupola nevű rakétavédelmi rendszer – közölte egy izraeli katonai szóvivő.


7:13 Folytatódtak a bombázások, de az egyiptomi elnök látogatása idejére abbamarad

A palesztin belügyminisztérium szóvivője szerint péntekre virradóra 130 berepülést hajtottak végre az izraeli harci gépek, és reggeli órákban is több tucat támadást intéztek a palesztin enkláve ellen. Szemtanúk szerint a legújabb légicsapásokban megsemmisült a palesztin fegyveresek egyik gyakorlóterepe. A gázai mentőszolgálat szerint az izraeli támadásokban eddig 19 palesztin halt meg, köztük sok gyerek, a sebesültek száma pedig meghaladja a 230-at.

Az izraeli hadsereg közölte péntek reggel, hogy a harmadik napja tartó hadműveletben eddig 466 légicsapást mért az övezetre, a palesztinok pedig 280 rakétát lőttek ki onnan Izrael területére. Közülük 131-et megsemmisített a Vaskupola nevű légvédelmi rendszer. Éjfél óta 11 rakétatámadás érte Izraelt. A palesztin hatóságok közben ismét arra szólították az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy vessen véget az izraeli hadműveletnek. Rijád Manszúr, a palesztinok megfigyelői státussal rendelkező ENSZ-képviselője a BT-nek írt levelében aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy izraeli harckocsik, páncélozott járművek és buszok érkeztek a gázai határokhoz.

Hírügynökségek szerint egyre valószínűbb, hogy Izrael szárazföldi támadást is indít a palesztin övezet ellen.
Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök Egyiptom kérésére beleegyezett abba, hogy Izrael véget vet mindenfajta támadó műveleteknek Hisam Mohamed Kandil kormányfő péntek reggeli látogatása idején, amely a tervek szerint háromórás lesz. A Reuters szerint Kandil gázai látogatása a Hamász-fegyveresek iránti példátlan szolidaritásnak a jele. 2012. november 15.


19:30 MTI is a szakma csúcsán

Az MTI lassan minden eldobott kőre reagál, a civil lakosságot ért izraeli terrorbombázást viszont természetesen nem közvetítik. Ezúttal egy újabb palesztin rakétáról "adtak hírt", amely nem érte el a várost. 

Korábban Rison Lecion déli elővárosban, Tel-Aviv központjától 15 kilométerre csapódott be egy rakéta, de kárt nem okozott, mert lakott területen kívül, homokdűnék között ért földet. E kettő volt eddig a 60 kilométerre lévő Gázai övezetből a legmesszebb eljutó palesztin rakéta. Amennyiben találat érné Tel-Avivot, az a palesztin-izraeli konfliktus súlyos eszkalálódását jelentené. 

19:15 Hozták a formájukat a nyugati politikusok

Az izraeli miniszterelnökkel, Benjámin Netanjahuval folytatott telefonbeszélgetésben az orosz elnök felszólította a feleket, hogy "ne haladjanak az erőszak szélesedésének útján". Mindent meg kell tenni az erőszak kiszélesedésének megakadályozására, a további áldozatok - köztük civilek - elkerülésére, a helyzet normalizálására - mondta Putyin, aki a napokban fogadta Moszkvában izraeli hivatali kollégáját, Simon Pereszt.
    
Jay Carney, Barack Obama amerikai elnök szóvivője a Gázai övezetet irányító radikális palesztin szervezetre, a Hamászra hárította a felelősséget az erőszakért. Ez az erőszak "semmit sem segít a palesztinoknak" - nyilatkozott újságíróknak a szóvivő az elnöki különgép, az Air Force One fedélzetén, amely New Yorkba vitte Obamát - Washington reakciója nem is meglepő
    
Michel Szulejman libanoni elnök elítélte és "barbár" jelzővel illette a Gázai övezetben végrehajtott izraeli légicsapásokat. "A háború és terror még sohasem vezetett igazságos és átfogó békéhez" - mondta az elnök csütörtökön. A régió szándékolt demokratizálása sem halad előre általa - figyelmeztetett. Felszólította a nemzetközi közösséget, szorítsa rá Izraelt a béketárgyalások újrafelvételére.
    
A libanoni Hezbollah szervezet, mely a kormányban is részt vesz, azzal vádolta meg Izraelt, hogy megsemmisítő háborút folytat a Gázai övezetben. A síita mozgalom szerint Izrael háborús bűnöket követ el.
    
Hisam Mohamed Kandil egyiptomi miniszterelnök több kormánytag kíséretében pénteken a Gázai övezetbe látogat - jelentette be csütörtökön a területet irányító Hamász szóvivője, Táhir al-Nunu.
   
"Üdvözöljük ezt a látogatást, és méltányoljuk ezt a bátor magatartást - mondta a szóvivő, hozzátéve, hogy az megerősíti az egyiptomi kormány és nép támogatását a palesztin nép iránt, amely a Gázai övezet elleni izraeli háború szenvedő alanya.

16:17 Mozgósít Izrael, nem jöttek be a légitámadások?

Beni Ganc tábornok, vezérkari főnök Izraelben engedélyezte a hadsereg előkészítését egy szárazföldi hadművelethez, és megkezdték a tartalékosok behívását egy esetleges szárazföldi agresszióhoz a Gázai övezetben.

Eközben palesztinok ezrei kísérték el utolsó útjára Ahmed al-Dzsabarit, a hatalmon lévő Hamász katonai szárnyának szerdán meggyilkolt vezetőjét, aki régóta az Izrael által leginkább üldözött személyek listájának élén volt. A holttestét hordozó gyászolók bosszúért kiáltottak. 

A temetésen magas rangú Hamász-vezetők nem jelentek meg az izraeli Iszrael Hajom című újság internetes beszámolója szerint. A legfrissebb palesztin közlések szerint az izraeli hadműveletnek már tizenöt palesztin halálos áldozata van (MTI)

15:23 Sokkoló kép

A fotó, amely bejárta a világot: a 11 hónapos korában megölt csecsemő édesapja a BBC helyi tudósítója. Gyermeke szénné égett egy izraeli rakétatámadás következtében. Elvesztette továbbá a sógornőjét, és megsebesült a testvére is. 
15:19 Újabb áldozatok

A Press TV jelentése szerint két újabb palesztin áldozata van az izraeli támadásoknak, köztük egy kétéves gyerek. A megtorló rakétatámadásban három izraeli vesztette életét.

15:07 Fenyegetőzik Netanjahu

Izrael nem tűri tovább ezt a helyzetet, és mindent megtesz, hogy megvédje polgárait - közölte sajtótájékoztatóján Netanjahu kormányfő.

Említést tett az országát ért rakétatámadásokról, és elmondta: a Hamász szándékosan célozza az izraeli gyermekeket. Az izraeli támadásokról így fogalmazott:

"Izrael világossá tette, hogy nem tűri a rakétatámadásokat. Reméljük, hogy a Hamász és más terrorista szervezetek megkapták az üzenetet. Ha nem, akkor Izrael kész arra, hogy bármilyen szükséges intézkedéseket megtegyen, hogy megvédje az embereket."


14:44 Kína és a franciák elítélik az erőszakot, Abbász hazasietett

Kína "komolyan aggodalmát" hangoztatta a Gázai övezet elleni izraeli támadás miatt. A pekingi külügyminisztérium a "legnagyobb fokú visszafogottságra" szólította fel a zsidó államot. Pekinget nagyon nyugtalanítják a történtek, és elítél minden olyan akciót, amelyben civilek esnek áldozatul - közölte csütörtökön Hung Lej külügyi szóvivő. Kína az eszkaláció elkerülésére inti a feleket, "különösen Izraelt".

A palesztinoknak joguk van egy államhoz, és Izraelnek joga van a biztonsághoz, de erőszakkal nem lehet rendezni a problémákat" - jelentette ki csütörtökön az RTL rádióban Laurent Fabius francia külügyminiszter. Visszafogottságra intette mind az izraelieket, mind a palesztinokat, mert "egy már amúgy is zavaros térségben katasztrófa lenne, ha folytatódna az eszkaláció".

Mahmúd Abbász palesztin elnök a válsághelyzet miatt megszakította európai útját, lemondta tervezett csütörtöki találkozóit Svájcban, és hazasietett - közölte Rámalláhban Száeb Erekát főtárgyaló. Erekát is élesen elítélte az izraeli hadműveleteket, kijelentve, hogy a palesztinok "Izraelt teszik teljes mértékben felelőssé az agresszió következményeiért". (MTI)


14:20 Újabb sérültek

Az Al Jazeera beszámolója szerint a kórházba új sérülteket hoztak be, köztük egy 9 éves kislányt, aki egy légitámadás következtében elvesztette néhány ujját.

Ahmed al-Jabari temetésére hatalmas tömeg gyűlt össze. Az utcák ezzel szemben üresek, az emberek házaikban tartózkodnak, csak alapvető élelmiszerekért hagyják el otthonaikat.

13:59 Legalább 15 halott

Az iráni Press TV jelentése szerint már legalább 15 palesztin hunyt el a támadások következtében, sérültek száma pedig 100 fölé tehető.


13:17 Nem hátrál a Hamász

Khaled Meshaal, a Hamász vezetője elítélte a katonai parancsnok, Ahmed al-Jabari meggyilkolását és kijelentette: folytatni fogják az ellenállást Izraellel szemben.

"Férfiak és nők Palesztinában, folytatni folytatni fogjuk az ellenállást!" - jelentette ki Meshaal az iszlám vezetők szudáni ülésén.


12:43 Izrael mellett a britek

William Hague, brit külügyminiszter szerint az elsődleges felelősség a Hamászé, akiknek azonnal be kell fejezni az Izrael elleni támadásokat.

Emellett határozottan felszólították Izraelt, hogy tegyen meg mindent a feszültség csökkentéséért, a civil áldozatok elkerüléséért és segítsen megteremteni a békét.

12:19 Oroszország: elfogadhatatlan az erőszak

Oroszország is elítélte a légitámadásokat. Az izraeli erőszakot aránytalannak nevezték, de közben felhívták a palesztin fegyvereseket a válaszcsapások leállítására.

"A Gázai övezetre mért aránytalan támadások és a válaszként kilőtt rakéták teljesen elfogadhatatlanok, különösen, ha civileket ölnek mindkét oldalon" - mondta az orosz külügyminisztérium szóvivője, Alexander Lukashevich.

12:23 Katari elnök: az ördögi támadás nem maradhat büntetlenül

Hamad bin Jassem al-Thani katari elnök figyelmeztetett: Izrael halálos csapása a Gázai övezetre nem maradhat büntetlenül - jelentette a katari hírügynökség.

Hamad bin Jassem al-Thani ördögi támadásnak nevezte az izraeli attakot. Kijelentette: az ENSZ Biztonsági Tanácsának szembe kell néznie saját felelősségével, és biztosítania kell a békét és a biztonságot a világon.

Mint mondta, elutasítják a szélsőségességet és a terrorizmust, de az ilyen felelőtlen és indokolatlan támadásokat az egész világnak el kell ítélnie.


12:10 Egyiptom: elfogadhatatlan az izraeli agresszió

Mohamed Morsi egyiptomi elnök szerint Izrael támadása elfogadhatatlan és a régió instabilitásához vezethet.

"Kapcsolatban állunk a gázai övezetben élő palesztinokkal és kiállunk mellettük, amíg folytatódik az izraeli támadás. Ezt a gázai övezet elleni agressziót soha, semmilyen körülmények között nem fogadjuk el" - nyilatkozta Morsi egy televíziós beszédben.

Morsi telefonon konzultált Barack Obama amerikai elnökkel is, akivel megvitatta, milyen módon lehet véget vetni az izraeli agressziónak.

11:55 Elkezdődött az ENSZ BT ülése

Egyiptom külügyminisztere telefonon követelte Clintonné-től, hogy azonnal lépjen közbe az izraeli agresszió leállítása érdekében.

Közben elkezdődött az Egyiptom által összehívott sürgősségi ENSZ BT-ülés, mely várhatóan ugyanúgy eredmény nélkül fog végződni, mint az éjszakai.

Közben a Háárec a korábban egekig magasztalt Vaskupola gyenge hatékonyságáról cikkezik. Az elmúlt 24 órában ugyanis mintegy 130 rakétát lőttek ki Izraelre palesztin harcosok, a rendszer azonban mindössze 27-et tudott megsemmisíteni ezek közül. (kuruc.info)


11:11 Megrázó: gyermekek az áldozatok között

Az activestills.org megrázó fotói:


10:50 Videón az izraeli rakéták

Az Izraeli Védelmi Erők videót tettek közzé hivatalos YouTube-csatornájukon. Mint írják, válaszul a szüntelen, Gázai övezetből érkező rakétatámadásokra, széleskörű hadjáratot indítanak a terror ellen. Két fő céljuk az izraeli civilek megvédése és a "terroristák" infrastruktúrájának lerombolása.
10:46 Rendkívüli intézkedések Izraelben 

A helyzet hirtelen romlása miatt Izrael déli területein rendkívüli intézkedéseket foganatosítottak: zárva maradtak az iskolák, a határ menti hét kilométeres sávban élő izraelieket pedig arra utasították, hogy ne hagyják el otthonaikat. (MTI)


10:34 Izrael szemmel tartja a Hamászt

A többnapos vagy még hosszabb harcra számító izraeli hatóságok figyelmeztették a Hamászt, hogy minden emberét szemmel tartják, s röplapokat szórtak le Gázában, arra intve a lakosságot, hogy maradjon távol a fegyveresektől és a Hamász létesítményeitől.

10:26 Az ENSZ-hez fordul Egyiptom

Egyiptom hivatalosan is kéri az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy vitassák meg az izraeli támadásokkal kapcsolatos történéseket. Az ország hivatalos kérelemmel fordult az ENSZ főtitkárához, Ban-Ki-moonnak. Mint ismert, a BT szerda este már összeült, ám nem hoztak semmilyen döntést, s az agressziót sem ítélték el.

10:18 Milliós felvonulás lesz Egyiptomban

A Muszlim Testvériség felhívást tett közzé, mely szerint pénteken millió fős felvonulást tartanak az izraeli támadás ellen demonstrálva.

10:10 Irán: ez szervezett terrorizmus

Irán elítélte és szervezett terrorizmusnak titulálta Izrael palesztinok elleni támadását. A külügyminisztérium szóvivője keményen kritizálta a nemzetközi jogvédő szervezeteket is, akik mélyen hallgatnak a történtekkel kapcsolatban.

09:57 Egyiptom visszahívta izraeli nagykövetét

Egyiptom visszahívta izraeli nagykövetét válaszul Izrael gyilkos támadására - jelenti a Press TV. Korábban a kairói Felszabadulás téren összegyűlt Izrael-ellenes tüntetők is ezt követelték. (kuruc.info)


09:28 Az izraeli légierő mintegy 100 célpontra mért csapást éjszaka

Az izraeli légierő mintegy 100 célpontra, nagy és közepes hatótávolságú rakétaindító-állásokra és tárolókra, terrorista létesítményekre és Izrael elleni támadásokra készülő fegyveresekre mért légicsapást csütörtökre virradóra a Gázai övezetben - közölte az izraeli hadsereg.
Összesítésében az is szerepel, hogy az övezet közelében állomásozó harckocsik is lőtték a palesztin területen található célpontokat. Az izraeli média szerint folyamatban van más harci technika összevonása is a térségben, miközben a hadsereg behívókat küldött "bizonyos szakmákban" jártas tartalékosoknak. (MTI)

09:22 Izraeli merényletbe futottak a magyar filmesek

Az On The Spot csapata éppen Gázában forgat, ahol belecsöppentek egy palesztin vezető ellen végrehajtott izraeli merényletbe. Az élményről Facebook-oldalukon számoltak be.

„Izraelben bejelentették az egyik legfontosabb gázai terrorista likvidálását, itt Gázában pedig a fegyveres ellenállás nemzeti hősét gyászolják” – írták az On The Spot című műsor készítői, akik végignézték hogyan szedi össze egy 21 éves palesztin harcos az áldozatból maradt véres húscafatokat abból az autóból, ahol a halál érte. Mint írják, ezután a darabokat „együtt vittük el a kórházba, hogy holnap minden megmaradt testrészét együtt temethessék el”.

Az izraeli és palesztin hatóságok közlése szerint izraeli légicsapás ölte meg Ahmed al-Dzsabarit, a Gázai övezetet irányító palesztin Hamász katonai szárnyának parancsnokát. Dzsabari régóta az Izrael által leginkább üldözött személyek listájának élén volt. Számos Izrael elleni támadással, valamint Gilad Salit izraeli katona 2006-os elrablásával vádolták.

Nevük elhallgatásával nyilatkozó izraeli katonák azt mondták, hogy Dzsabarit több hónapos "pontos hírszerző tevékenységnek" köszönhetően sikerült beazonosítani. Ahmed al-Dzsabari a gépkocsiján utazott Gázában, amikor a támadás érte. A Hamász szerint a légicsapás egy másik személyt is megölt.
Az On the Spot készítőinek leírása szerint a merénylet helyszínén „a környező épületeken a második emelet magasságában is” vérfoltokat lehetett látni. (MTI/Hír24)

09:17 Rakétákat lőttek a palesztinok, három izraeli halott

Három ember vesztette életét Izrael déli részén Gázából kilőtt rakéták miatt - számol be a BBC.  Izraeli jelentések szerint több mint 50 rakétát lőttek ki, az egyik eltalált egy négy emeletes épületet.

09:05 Az áldozatokra emlékeznek Budapesten

Gyertyát gyújtottak az izraeli és a palesztin nagykövetség előtt a Palesztin áldozatokért.

08:28 Obama: Izraelnek joga van az önvédelemhez

Barack Obama amerikai elnök szerda este telefonon beszélt Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel és Mohamed Murszi egyiptomi elnökkel. Közölte velük, hogy enyhülnie kell az ellenségeskedésnek az izraeliek és a Gázai övezeti palesztinok között - jelentette be a washingtoni Fehér Ház.

Izrael aznap hadműveletet indított a Gázai övezetben katonai célpontok ellen, hogy megakadályozza az újabb palesztin rakétatámadásokat. A műveletet indító légicsapás megölte Ahmed al-Dzsabarit, az övezetet irányító radikális Hamász szervezet katonai szárnyának parancsnokát. A több mint ötven légicsapásban összesen legalább tíz palesztin halt meg, köztük két kisgyerek.

Obama arra kérte Netanjahut: Izrael tegyen meg minden tőle telhetőt azért, hogy ne legyenek civil áldozatok, de elismerte Izrael jogát arra, hogy megvédje magát - civil lakosságát - a Hamász támadásaival szemben. Az elnök és a kormányfő "egyetért abban, hogy a Hamásznak abba kell hagynia Izrael támadását, és ebben az esetben enyhülhet a két fél közötti feszültség" - közölte az elnöki hivatal.

Obama ismét elmondta, hogy Izraelnek joga van az önvédelemre, amikor Murszi egyiptomi elnökkel beszélt. Murszit a Muzulmán Testvériség jelölte államfőnek,  és az iszlámbarát mozgalom közel áll a Hamászhoz. Murszi is egyetért abban, hogy "a lehető legsürgősebben tenni kell a helyzet enyhüléséért" - közölte a Fehér Ház.

A kiéleződött izraeli-palesztin konfliktus miatt szerda éjjel sürgősen megtartott ENSZ biztonsági tanácsi ülésen Rijád Manszur palesztin ENSZ-nagykövet arra kérte a BT-t, hogy állíttassa le a Gázai övezet elleni izraeli hadműveletet. Izrael "közönséges stílusban és nyilvánosan dicsekszik azzal, hogy kitervelten öl meg palesztinokat". "Izrael háborús bűnöket követ el a palesztin nép ellen, ezt a nemzetközi közösségnek meg kell állítania" - olvasható Manszur közleményében, amelyet a zárt ülés közben adott ki.

Közleményt adott ki az ülés közben az amerikai ENSZ-nagykövet, Susan Rice is. Azt írta: "semmi nem igazolja azokat a támadásokat, amelyeket a Hamász és más terrorszervezetek követnek el az izraeli nép ellen" (MTI)

05:59 Az ENSZ BT egyelőre nem ítélte el az izraeli agressziót

Nem hozott határozatot az ENSZ Biztonsági Tanácsa szerda éjjeli rendkívüli tanácskozásán az izraeli-palesztin konfliktus ügyében.

Hardip Szingh Puri indiai ENSZ-nagykövet, a BT soros elnöke a zárt ajtók mögött megrendezett, 90 percig tartó ülés végeztével újságíróknak nyilatkozva azt mondta: a BT-tagok csak abban tudtak megállapodni, hogy kiadnak egy közleményt, miszerint rendkívüli ülést tartottak, és készek továbbiak megtartására, ha szükséges. Hangsúlyozta, hogy hazája nagyköveteként - és nem BT-elnökként - beszél, amikor azt mondja: reméli, hogy az ülés megtartásának puszta ténye segít enyhíteni a feszültséget a Közel-Keleten, és megakadályozni a konfliktus kiterjedését.  

A Palesztin Hatóság - amelynek képviselete jelen volt az ülésen, hasonlóan Izraeléhez - azt kérte, hogy a BT adjon ki közleményt, amely felszólítja Izraelt hadműveletének leállítására. Az ülés előtt arab nagykövetek egy csoportja újságírók elé állt, és képviseletükben Daffa-Alla Elhag Ali Osman szudáni nagykövet azt mondta: kérni fogják a BT-től, hogy ítélje el Izrael "barbár és kegyetlen támadását". Nyilatkozat azonban nem született. (MTI)

3:00 Még éjjel összeül az ENSZ BT a gázai hadművelet miatt

Még szerda este összeül az ENSZ Biztonsági Tanácsa Izrael gázai övezeti hadművelete miatt, amelyben meghalt az övezetet irányító radikális Hamász szervezet katonai szárnyának parancsnoka és további nyolc palesztin.

Az informálisnak minősített, zárt ajtók mögötti ülést Egyiptom kérésére hívták össze. Közép-európai idő szerint hajnali három órakor kezdődik, és részt vesz rajta Izrael és a palesztinok ENSZ-küldöttsége is - közölték diplomaták.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár közleményben bejelentette: telefonon beszélt Mohamed Murszi egyiptomi elnökkel arról, hogy "Izrael déli részén és a Gázai övezetben drámaian elharapózott az erőszak, és meg kell akadályozni a helyzet további súlyosbodását". Egy másik közleményében arról számolt be, hogy beszélt Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel, és kifejezte neki aggodalmát amiatt, hogy "a Gázai övezetből semmit nem kímélve rakétákkal támadják Izraelt, de amiatt is, hogy Izrael célzottan megölte a Hamász katonai vezetőjét".

Ezt megelőzően a Palesztin Hatóság követelte a BT-től, hogy foglaljon állást a Gázai övezet elleni izraeli hadművelettel kapcsolatban. A PH bűncselekménynek nevezte az offenzívát. Rijád Manszur, a palesztinok ENSZ-nagykövete szerint Izraelnek "le kell állítania a katonai műveletet a megszállása alatt élő palesztin nép ellen, valamint az önkényes gyilkosságokat is". "Semmi nem igazolja, hogy az izraeli erők palesztinokat öljenek meg. Elképzelhető, hogy hamarosan szárazföldi csapatok vonulnak be a Gázai övezetbe" - mondta.
Ron Proszor, Izrael ENSZ-nagykövete azt követelte a nemzetközi közösségtől, hogy ítélje el "a semmire tekintettel nem lévő rakétatámadásokat, amelyek izraeli állampolgárokat - köztük nőket és gyerekeket - érnek. Nagyon sokáig tűrtük ezt. Nem érdekünk az erőszak kiterjedése" - mondta.

Az Egyesült Államok "szigorúan elítélte" a palesztin rakétatámadásokat, és kijelentette, hogy Izraelnek joga van megvédeni magát. Mark Toner, a külügyminisztérium szóvivője felszólította a feleket, hogy azonnal hagyjanak fel az ellenségeskedéssel. "A Hamász azt állítja, hogy célja a palesztin nép érdekeinek védelme, de közben erőszakosan lép fel, amire nincs mentség, és ami e céllal ellentétes" - tette hozzá a szóvivő.  
Az izraeli hadsereg közölte szerda este, hogy légiereje intenzív csapásokkal a Hamász közép-hatótávolságú rakétáinak (legfeljebb 40 kilométer) föld alatti indítóállásait támadta, és hogy tönkretették ezeknek az indítóállásoknak a zömét, valamint a Hamász lőszerraktárait is. Hozzátette, hogy a hadműveletben az izraeli haditengerészet is részt vett, a Hamász tengerparti rakétaállásait támadta. (MTI)
Laptop © powered by arukereso.hu


2012. november 14.

22:00 Izrael hadműveletet indított a Gázai övezetben, légicsapásban megölte a Hamász katonai parancsnokát  - Izrael szerdán hadműveletet indított a palesztin Gázai övezetben katonai célpontok ellen, "hogy megakadályozza további rakéták lövését az övezetből". A műveletet indító légicsapás megölte Ahmed al-Dzsabarit, az övezetet irányító radikális Hamász szervezet katonai szárnyának parancsnokát, és további halálos áldozatok is voltak.

A művelet kezdetét követően a felekhez számos nemzetközi felszólítás érkezett, hogy tegyenek meg mindent a feszültség enyhítésének érdekében. Arab részről kezdeményezték az ENSZ Biztonsági Tanácsának és az Arab Ligának az összehívását is.

Az összehangolt légitámadást az izraeli hadsereg legalább húsz katonai jellegű célpont ellen indította szerdán a kora esti órákban. Megsemmisítettek több tucat iráni gyártmányú, akár Tel-Avivig is eljutni képes, több mint negyven kilométeres hatótávolságú Fadzsr-5 rakétát, amelyeket földalatti raktárakban tároltak - közölték izraeli katonai szóvivők, mint azt Shiri Zsuzsa, az MTI tudósítója jelentette.

A légicsapásoknak palesztin közlés szerint összesen hét halálos áldozatuk volt, köztük a Hamász katonai szárnyának, az Ezzeddín al-Kasszám Brigádoknak a parancsnoka, Ahmed al-Dzsabari. Ő régóta az Izrael által legkeresettebb személynek számított, a zsidó állam elleni több támadással, valamint Gilád Salit izraeli katona 2006-os elrablásával vádolták. A Gázai övezet elleni, négy évvel ezelőtti izraeli támadás óta Dzsabari a legmagasabb rangú megölt Hamász-vezető.

A Hamász fegyveres szárnya bejelentette, hogy Dzsabari kivégzése "megnyitotta a pokol kapuit".
Izraeli forrásból közölték, hogy a palesztin területről rakéták kilövésével igyekeztek reagálni a hadműveletre. Az izraeli tízes tévécsatorna esti hírei szerint az ország déli része "folyamatosan rakétatűz alatt van".
Benjámin Netanjahu miniszterelnök este rendkívüli kormányülést hívott össze, majd ezt követően kijelentette, hogy a hadsereg szükség esetén kész kiterjeszteni a Felhőoszlop nevet viselő hadművelet.
Ehud Barak védelmi miniszter azt mondta: "Izrael nem törekszik háborúra, de a Hamász provokációi cselekedetre késztették, mert nem hagyhatja, hogy polgárait lőjék, ahogy azt bármely más állam sem engedné".

Az izraeli hadsereg felfüggesztette szokásos gyakorlatait is, és számos egységet a gázai határhoz vezényelnek. Egy katonai szóvivő szerint a hadsereg szükség esetén egy szárazföldi műveletre is készen áll.
Jeruzsálemi közlés szerint Simon Peresz államfő személyesen tájékoztatta a műveletről Barack Obama amerikai elnököt is.

"Izraelnek nem érdeke olajat önteni a tűzre, de az utóbbi öt napban folyamatosan rakéták csapódtak be Izraelben; anyák és gyermekek nem tudnak nyugodtan aludni éjjel" – magyarázta az izraeli államfő a közlemény szerint.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár felszólította Izraelt és a Hamászt: ne engedjék, hogy fokozódjon a feszültség a Gázai övezetben.

Mohamed Murszi egyiptomi elnök arra utasította országa ENSZ-nagykövetét, hogy kérje a Biztonsági Tanács rendkívüli ülésének összehívását a légicsapások miatt. A palesztinok hasonló kéréssel éltek az ENSZ székhelyén.

Jasszir Ali, Murszi szóvivője az állami televízióban közvetített nyilatkozatban azt is közölte: az elnök úgy döntött, tiltakozásul visszahívják Egyiptom izraeli nagykövetét, és felszólította a külügyminisztériumot, hogy rendelje be Izrael kairói nagykövetét.

A kairói székhelyű Arab Liga szombaton minden bizonnyal rendkívüli ülésen fogja megtárgyalni az izraeli támadást. Ezt Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke kérte.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter is felszólított a támadások és az erőszak leállítására.

A brit és a francia külügyminisztérium visszafogottságra szólította fel a szemben álló feleket, és arra, hogy kerüljék el a konfliktus "veszélyes kiéleződését".

Az izraeli vasút szerda este járatsűrítést jelentett be, mert a hadművelet kezdetét követően sokan az ország északi részén lakó rokonaikhoz, barátaikhoz utaznak a zsidó állam déli részéből.

Televíziós beszámolók szerint csütörtökön nem lesz tanítás az ország déli részén, a Hamász rakétáitól tartva az ott élők többsége már az éjszakát is óvóhelyek fedezékében tölti. A Hamász is bejelentette, hogy csütörtökön a Gázai övezetben is tanítási szünetet tartanak. (MTI)

Ajánlott ismeretanyag >>> VilágPanoráma - Az Iszlám hátterében