Izraelnek minden pénzt megér a palesztinok irtása


Néhány adat a "védelmi" rendszer költségeiről

Naponta körülbelül 12-15 millió dollárjába kerül az izraeli költségvetésnek a gázai hadművelet - legalábbis ezt a becslést tette közzé vasárnap a Jiszráél Hajóm című napilap katonai szakértőkre hivatkozva.


Minden egyes, palesztinok által kilőtt rakéta semlegesítése szerintük mintegy 60 ezer dollárral terheli a költségvetést, ennyibe kerül ugyanis a Vaskupola nevű légvédelmi rendszert által ilyenkor kilőtt két elfogórakéta. A légvédelmi rendszer régebben működő egységei egyszerre még két rakétát lőnek ki egy célpontra. Csak a legutóbb hadrendbe állított, körszerűbb radarokkal és vezérlőrendszerrel ellátott ötödik légvédelmi üteg használ egy-egy rakétát egy célpontra.


A Vaskupola alkotja az izraeli légvédelmi rendszer alsó szintjét: feladata, hogy a teherautó-méretű indítóállásról elindított radarvezérlésű rakétákkal a levegőben megsemmisítse az 5 és 70 kilométer közötti hatótávolságú rakétákat. A Vaskupola első elemét tavaly márciusban állították hadrendbe a Negev-sivatagbeli Beér-Seva közelében.

Szakértők szerint az elfogórakéták borsos ára ad magyarázatot a Vaskupola sajátos működésére. Észlelve az ellenség által elindított rakétát, a rendszer kiszámítja annak röppályáját és becsapódási helyét, majd csak abban az esetben semmisíti meg, ha az veszélyes, így például ha lakott övezetre hullana. Nem kis pénzt emésztenek fel a harci repülőgépek támadásai sem, ha figyelembe vesszük, hogy a gázai hadművelet kezdete óta Izrael több mint ezer légicsapást mért a palesztin enklávéra. Egy vadászbombázó bevetése 130-190 ezer dollárba kerül, egy harci repülőgépé pedig mintegy 25 ezer dollárba. 

A "leggazdaságosabbak" a pilóta nélküli repülőgépek: egy-egy bevetésük mindössze 2500 dollárt emészt fel.
A katonai költségvetést azonban leginkább a tartalékosok behívása terheli: minden egyes katona hetente majdnem 1800 dollárba kerül Izrael államnak. Ez az egyik oka annak, hogy miközben a kormány 75 ezer tartalékos behívását engedélyezte, a hadsereg eddig csak 16 ezer behívót küldött szét. Szakértők ugyanakkor elismerik, hogy a pontos költségeket egyelőre lehetetlen kiszámolni, mivel nincsenek például pontos adatok arról, hogy a hadsereg mikor milyen típusú haditechnikát vet be a palesztinok ellen, illetve az esetleges kártérítések és a hadművelet okozta gazdasági károk nagysága sem ismert.Újabb izraeli megtorló csapások


Rendőrposztok és más célpontok ellen intézett légicsapást az izraeli hadsereg hétfőn hajnalban a palesztin lakosságú Gázai övezetben, palesztin források szerint legalább tizenkét ember halálát okozva.

A hatodik napja zajló hadművelet keretében Gáza városában, egy menekülttáborban, valamint az övezet déli részén fekvő Hán-Júniszban is támadtak célpontokat. Gázában egy lakóházat is találat ért, egy család három tagja ott lelte halálát. Az övezet északi részében, valamint az egyiptomi határon, Rafah közelében is voltak légicsapások.

Szemtanúk beszámolója szerint lőtték a Gázai övezetet hétfőn hajnalban izraeli hadihajókról is.

Az izraeli hadművelet összes palesztin halálos áldozatainak száma - palesztin összesítés szerint - már eléri nyolcvanat, a sebesülteké meghaladja a 700-at. (MTI)

Kommentár nélkül: