Kilakoltatás trükkösen. Megint a XV. kerületben.


Budapest kerületeiben komoly tisztogatás folyik, a helyi Polgármesteri Hivatalok rohamtempóban söprik tisztára a portát. Az előre lefektetett direktívát a hivatalrendszer - az egykori pártkatonák munkamódszereit túlszárnyaló apparátus - kutyaalázattal teljesíti. A hivatalok jelek szerint minden szociális érzéket sutba dobva, sajátságos fűnyíró elv alapján szórják ki az utcára azokat a szerencsétlen családokat akik – túlnyomó részt önhibájukon kívül - nehéz anyagi helyzetbe kerülve, nehezen, vagy nem tudják fizetni önkormányzati lakásuk rezsiköltségeit.


Ezek a tartozások a fehérgalléros politikusbűnözők társadalmának mutyizásaihoz, „pénzügyi tévedéseihez” „rossz önkormányzati gazdaságpolitikájához” sőt „jól megérdemelt prémiumaikhoz” képest atommagnyiak. Egy 5 fős család akár 100.000 forintos hátralék esetén is fedél nélkül maradhat, ha a hivatal kénye azt diktálja, az éves tervet pedig be kell tartani, mert ha nem, akkor megharagszik a 2/3-os „gazda”, és lesöpri az asztalról azt a kívánatos tálat, amiből együtt narancsozgat a „utasításra mindent végrehajtok” népes gyülekezete.

A XV. kerület élenjár a kilakoltatásokban annak ellenére, hogy bővében van az üres ingatlanoknak. 100 feletti önkormányzati lakás kilakoltatása volt előre beharangozva csak ebben a félévben. A terv kivitelezése lendületesen indult, és kezdetben még ellenállásba sem ütközött, mert egyrészt a kiszolgáltatott családokat a lakás elvesztésének döbbenete elbizonytalanította, másrészt nem találva meg a megfelelő segítséget, kényszerűen kellett nekivágjanak az ismeretlennek. 2012 nyarának közepére változott csak meg a helyzet, amikor bizonyos otthonvédő szervezetek,  csoportok, magánszemélyek végre egyeztették álláspontjukat, és összefogtak a rendkívül káros folyamat megakadályozása érdekében. Előbb szót emeltek, majd jogi megoldásokat kerestek, végül, amikor már minden veszni látszott, jött a Koppány-csoport vezette otthonvédő szövetség és szó szerint hadra kelt a reménytelen helyzetbe került családok védelmében. A fenyegetett emberek egy része gyorsan rájött: ha nem hagyják eltiporni magukat, akár még a jogászok is melléjük állhatnak, mert abba az apró résbe, amelyet a társadalmi ellenállás üt, igenis be kell szivárognia a jognak, amely ezúttal nem a hatalom igazságát kell, hogy pártfogolja, hanem az élethez való jogot.

Hamar híre ment azoknak az otthonvédőknek, akik azt a bizonyos apró repedést okozták a politikai érzéketlenség falán, akik a család és otthonvédelem rögös úját, személyes példával, áldozatvállalással, elszenvedett bilincselésekkel, börtöncellákkal, bírósági ítéletekkel és közmunkákkal próbálták járhatóvá tenni. Rászorultak hívnak minket, keresik a Koppány csoportot, várják a tanácsot, a segítséget, a jogi védelmet, a tettre kész hazafiakat. És mi megyünk, és ha kell, megvívunk minden négyzetcentiméterért. Valószínűleg ennek köszönhető a médiák érdeklődése, az hogy az otthonvédő akciók – ezen belül elsősorban a Koppány csoport tevékenysége - komoly sajtóvisszhangot kapott. Nem túlzás azt mondani, hogy időnként az összes országos TV csatorna átvette, hírként közreadta a tevékenységükkel összefüggő eseményeket, de a közösségi oldalakon, illetve a megosztó portálokon milliónyi ember értesült azokról a tragikus családi történtekről, amelyekben az otthonvédők próbálták menteni a menthetőt. Ennek hatására a felháborodás hatalmas méreteket öltött, a tervezett cunami méretű kilakoltatási hullám megtört a társadalmi ellenállás gátján, a kőkemény, határozott ellenálláson.

Az otthonvédők áldozatos társadalmi munkája sok százezer embernek adott reményt, olykor – nem túlzás - mentett meg életeket. Ez a példa mutatta meg, hogy igenis lehet nemet mondani, igenis lehet eredményesen ellenszegülni olyan hivatali, politikai törekvéseknek, amelyek statisztikai adatoknak tartják a szegénységet, ingatlannak az otthont, humán erőforrásnak az embert, és úgy is bánnak vele.

Sajnos, ahogy közeledik a december  1-vel várható kilakoltatási moratórium, úgy lesz egyre sürgősebb bizonyos lakások kiürítése bizonyos önkormányzat számára, úgy dübörgött fel újra a gépezet.

Ez történt ma is, kilakoltatásra került – milyen meglepő – a XV. kerületben egy öt fős család otthona. Ezúttal a hivatali nem a megszokott úton próbálkozott, ha úgy tetszik trükközött, mivel rajtaütésszerűen, 3 nappal a kilakoltatás előtt személyesen kézbesítették, és íratták alá azt a végzést, amely tartalmazott ugyan lehetőséget a fellebbezésre, de a kilakoltatási időpont megváltoztatása nem. A családfő néhány órával a kilakoltatás előtt segítséget kért a Koppány csoporttól, amelynek hírére több tucat rohamrendőr jelent meg a helyszínen, a Bocskai utcában. A Koppány csoport aktivistái – mintegy 30 fő - Balogh Béla vezetésével felkészülten várták a csapaterőt, amely érkezése után azonnal oszlatni akart, de ez ezúttal elmaradt, mert nem a megszokott forgatókönyv szerint zajlottak az események, nem történt épületharc és tömeges előállítás, mégis 2 órán keresztül sikerült megakadályozni a trükkösen törvénytelen, lelketlen hatósági beavatkozást.

A módszer: A lakás összes bejárata – ajtók, ablakok – vasakkal és kazánlemezekkel be lettek hegesztve, járhatatlanná lettek téve. A család és az otthonvédők a bejáratok előtt foglaltak állást, majd az utolsó utáni pillanatban, amikor a rendőrség megkezdte volna a beavatkozást, hátrébb léptek, de a lakásba - az erődítés miatt bejutni nem lehetett, megfelelő technika és szakemberek hiányában. Mire kiértek eltelt egy óra, mire szabaddá tették a bejáratot még egy. Ekkor derült ki, hogy a lakás már üres, a berendezési tárgyak el vannak szállítva.

Így lehetett egy radikális, de békés demonstrációval felhívni a figyelmet arra, hogy a trükkösen szervezett kilakoltatásokat is trükkösen lehet feltartóztatni és megakadályozni. A hivatal megjelent vezetői, az ingatlankezelő elnöke, a kerületi rendőrparancsnok, a rohamrendőrök 2 órán keresztül álltak pellengéren, az utca népének, az otthonvédők cseppet sem hízelgő véleményének kitéve, amolyan kurucos húzásként.

És még nincs vége. Minden nap, minden órában kapjuk a kétségbeesett telefonokat: Jönnek kilakoltatni, segítsünk! Üzenjük: Minden tőlünk telhetőt megteszünk, de kell a kilakoltatásra ítéltek tetterős akarata, közösségük támogatása, jogi lehetőségek számbavétele is! Együtt van esély az otthon megőrzésére!

Tatár József
Rendszerváltó Fórum.