Meghalt Jockey Ewing + videó


Larry Hagman péntek délután halt meg egy dallasi kórházban, családja körében. Torokrákja volt, ennek ellenére még elvállalta, hogy utoljára eljátssza Jockey szerepét a nálunk is nagy sikerrel vetített Dallasban.

Larry Hagmanről Magyarországon mindenki Jockey jut eszébe. Haláláig játszotta ezt a szerepet, és hogy szerette, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy annak tudatában is elvállalta a folytatást, hogy nagyon beteg. Már a 90-es években májrákban és májzsugorodásban szenvedett, ami nem is csoda, ugyanis nem csak a filmvásznon rajongott az alkoholért. 1995-ben májátültetésen esett át, utána vegetáriánus lett és letette a cigit is. Ennek ellenére 2003-ban újabb beavatkozásra volt szükség, akkor eltávolították mája egy részét.

Tavaly októberben, a Dallas újraindulásakor torokrákot diagnosztizáltak nála. De úgy gondolta, kedvenc szerepénél nincs jobb orvosság. A forgatások közben is folyamatosan kezelték, kemoterápiát is kapott. Bár nagyon lefogyott, nem adta fel. November 23-án, péntek délután halt meg egy dallasi kórházban, családja körében.

Régi barátja, Linda Gray, aki Samanthát játszotta a sorozatban mellette állt a végsőkig. “Larry Hagman már 35 éve volt a legjobb barátom. Egy igazi színes egyéniség volt, aki mindenkit felvidított. Kreatív, nagylelkű, vidám, kedves és tehetséges színész volt, rettentően fog hiányozni.” A Pamela Ewingot játszó Victoria Principal is hasonlóan nyilatkozott. “Egy felejthetetlen és pótolhatatlan embert veszítettünk most el. Szerencsés vagyok, hogy ismerhettem és szerethettem őt.”

Hagman gyerekkora nem volt egyszerű. Szülei korán elváltak, anyja pedig üldözte a „hollywoodi” álmot – meghallgatásról meghallgatásra járt. Hagmanra egyre többször vigyázott nagymamája, mígnem 12 éves korában elhunyt, s az ifjú Larry kénytelen volt New Yorkba költözni, ahol édesanyja már újra férjhez ment. Hagman fiatalon inni kezdett, s ez a probléma végigkísérte őt hátralévő életében. A középiskolát Texasban fejezte be, itt kezdett ismerkedni a színészettel, majd ismét New Yorkba költözött, ahol úgy döntött, anyja nyomdokaiba lép, s kisebb sorozatokban és színdarabokban jutott szerephez.

1952-ben kénytelen volt szüneteltetni színészi pályafutását, ugyanis behívták a légierőhöz, ahonnan négy évvel később 1956-ban szerelt le. A nagy áttörésre ezután került sor, „Jeannie, a háziszellem” című sorozatban, ahol Hagman egy asztronautát játszott, aki talált egy csodalámpát, benne egy gyönyörű szellemmel. A vígjáték öt éven át futott nagy sikerrel, ezalatt az idő alatt pedig alkalma volt kipróbálnia magát a kamera túlsó oldalán is: több epizódot rendezőként jegyezhetett.

A Dallas 1978-ban indult világhódító útjára, és Jockey Ewing ellenszenves karakterét annyira zseniálisan alakította, hogy neve eggyé vált a gonosz, gátlástalan üzletember figurájával.

Larry Hagman járt hazánkban is, tíz évvel ezelőtt, 2002-ben Balatonaligán a szervátültetettek és művesekezeltek Európa-játékának díszvendégeként.