Porig rombolta a Hamász székházát Izrael (videó)21:10 - A középkorba bombázná Izrael Gázát

Harciasan nyilatkozik az izraeli kormány, miközben Tel Avivban tüntetni kezdtek a légicsapások ellen. Az egyik miniszter azt nyilatkozta, addig nem nyugszanak, amíg a középkorba nem lövik vissza a Gázai övezetet.

Eli Yishai izraeli belügyminiszter a Haaretz tudósítása szerint azt nyilatkozta, hogy az izraeli támadás célja, hogy "Gázát visszaküldjék a középkorba. Csak akkor nyugszik majd le Izrael 40 évre" - írta a BBC élő tudósításában.

Korábban az izraeli védelmi miniszter, Avi Dichter nyilatkozott harciasan amikor azt mondta, Gázában senki sem érezheti biztonságban magát az izraeli fegyverek előtt. Hozzátette, még a Hámász vezetője, Ismail Hanija sem.

Közben több százan tartanak demonstrációt Tel Avivban az izraeli légicsapások ellen.(origo)

21:00 - Tovább védi Washington Izraelt

Az Egyesült Államok ismét védelmébe vette Izraelt, és a Gázai övezetet kormányzó Hamász palesztin mozgalmat tette felelőssé a héten újult erővel fellángolt konfliktusért.

Ben Rhodes, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadójának helyettese szombaton kijelentette: Washington álláspontja szerint a válságot az robbantotta ki, hogy a Gázai övezet területéről palesztinok rakétákat és aknagránátokat lövöldöztek Izrael területére. Izraelnek joga van az önvédelemre, s "ők döntik el, hogy milyen taktikához folyamodnak" - mondta Rhodes az elnöki gép fedélzetén újságíróknak nyilatkozva, útban Thaiföldre.

Danny Ajalon izraeli külügyminiszter-helyettes a CNN amerikai hírtelevíziónak szombaton adott nyilatkozatában arról beszélt, hogy még elkerülhető az izraeli hadsereg gázai övezeti bevetése, ha a Hamász leállítja a rakétatámadásokat a következő 24 órában.
  
Avigdor Liberman külügyminiszter egy Haifa közeli településen viszont arról beszélt szombaton, hogy ha szükség lesz rá, a hadsereg készen áll egy nagyszabású hadműveletre.

20:48  - Lakóházak az új célpontok?

Egy, a facebookon megjelent hozzászólás szerint jelenleg lakóházakat céloznak az izraeli gépek. Mai felvétel a bombázásról:19:45 - Barhoum: az izraeli rezsim megfizet a civilek és az ártatlan emberek meggyilkolásáért 

Fawzi Barhoum, a Hamasz szóvivője nyilatkoztában kiemelte, hogy az izraeli rezsim megfizet a civilek és az ártatlan emberek meggyilkolásáért. "Most az Egyesült Államok segítségét kérik az ártatlan emberek ellen" - tette hozzá.

Az izraeli támadásokban eddig 43 palesztin vesztette életét. Barhoum bírálta Netanyahut, akinek felelnie kell a gázai támadásokért.

Az izraeli katonai erők légitámadásokat hajtanak végre, szerintük védekezésképpen. Mégis, aránytalanul nagy erőket vetnek be állandóan, így megsértve a nemzetközi jogot, a civil lakosságot gyilkolva, súlyosan megsebesítve.

19:06 - Mario Monti is fegyverszünetet "sürget"

Az olasz miniszterelnök telefonon beszélt Benjamin Netanyahu-val. Mario Monti az izraeli miniszterelnököt "biztatta", hogy azonnal vessen véget a támadásnak az ostromlott Gázai övezetben.  Az olasz államférfi "kifejezte rendkívüli aggodalmát a palesztinok elleni folyamatos erőszak miatt". (PressTv)


18:56 - Erdogan: Izraelnek felelnie kell a gyerekek lemészárlásáértIzraelnek felelnie kell azért, hogy ártatlan gyerekeket mészárolt le Gázában - jelentette ki szombaton Kairóban Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök.

Erdogan a Kairói Egyetemen elmondott beszédében - amelyet a televízió élő adásban közvetített - elmondta, hogy az izraeliek embertelen módszereket alkalmaznak Gázában, de a palesztinok nem adják meg magukat. Néhány órával korábban, még az ankarai repülőtéren pedig arról beszélt, hogy Izrael szegte meg a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin mozgalommal kötött fegyverszünetet a terület elleni támadásával.
  
Közben a Hamász egyik illetékese közölte: szervezetük csak akkor hajlandó elfogadni egy fegyverszünetet, ha garanciákat kap, hogy Izrael be is tartja azt. (MTI)18:42 - Obama támogatja az izraeli támadást - az emberek már kevésbé...

Már második napja gyűltek össze Washingtonban, a Fehér Ház előtt az izraeli agressziót ellenző tüntetők. Az egyik tüntető szerint a mainstream média nem közvetít méltányos módon a térségből, ezért sokkal inkább a Twitterre és a Facebookra kell támaszkodni. (PressTv)

18:28 - Izrael-ellenes tüntetések lepték el az angol nagyvárosokat

Tiltakozások újabb hullámát jelentették bea britek az izraeli apartheidállam legutóbbi, halálos áldozatokat követelő támadása miatt. Az Állítsuk meg a Háborús Koalíciót! kampánycsoport szükségdemonstrációk sorozatát jelentette be november 17-re Cardiffba, Edinburgh-be, Newcastle-be, Nottinghambe és Sheffieldbe az izraeli hatalom által indított legutóbbi légicsapások folytatása miatt. A brit aktivisták előrejelezték egy demonstráció lehetőségét is Izrael londoni nagykövetsége elé, ahol kifejeznék támogatásukat a palesztin nép iránt.

A héten már több demonstráció is volt Belfastban, Birminghamben, Bradfordban, Brightonban, Bristolban, Leedsben, Durhamben, Manchesterben és Oxfordban.

A Gázára mért izraeli támadások újabb hulláma felett érzett világméretű „ellenérzésre és iszonyatra” hivatkozva Sarah Colborne, a Palesztin Szolidaritás aktivistája megjegyezte: az izraeli politikusoknak valószínűleg úgy gondolhatták, hogy a tűzszünet felrúgása, Gáza megtámadása, férfiak, nők és gyermekek válogatás nélküli legyilkolása, illetve háborús bűnök elkövetése szavazatokat hozhat a közelgő  izraeli választásokon.

Eközben az Állítsuk meg a Háborús Koalíciót! életre hívója, Lindsey German elítélte izraeli támadás nyugati támogatását, valamint a zsidó állam inkább áldozatként, mint agresszorként történő beállítását. Ő ezt az igazság média általi groteszk eltorzításának nevezte, melyet Izrael megvédése céljából alkalmaz. Az emberi élet értéke csökken ellentétben az USA, Nagy-Britannia és más nyugati állam külpolitikai érdekével – tette hozzá. (PressTv)

18:19 - Újra gyilkoltak

Izraeli harci gépek ismét bombázták Gázát. A légicsapásban egy palesztint meggyilkoltak, hét másik megsebesült.

18:06 - Tüzet nyitottak az izraeli katonák

A legfrissebb hírek szerint legalább két palesztin vesztette életét a megszállt Ciszjordániában, amikor izraeli katonák tüzet nyitottak a háború-ellenes palesztin tüntetőkre. (PressTv)

18:05 -  Obama továbbra is támogatja az izraeli támadást

Barack Obama amerikai elnök ismételten megerősítette, támogatja az izraeli támadást a Gázai övezetben. Az elnök szerint meg kell akadályozni, hogy a Hamasz fegyverekhez jusson. (PressTv)

17:41 - Az izraeli rezsim elrendelte az iskolák bezárását vasárnap.

17:30 - Az Iszlám Felkelés Tanácsának főtitkára bírálta az EU hallgatását

A gázai támadás felfedte Izrael vérszomjas természetét – mondta Ali Akbar Velayati, az Iszlám Felkelés Tanácsának főtitkára. Bírálta az EU hallgatását az izraeli bűntettek ügyében, és ismét emlékeztetett: emberi jogokra történő hivatkozásuk hamis. Leszögezte képmutatásuk és kettős mércéjük, ahogy a cionizmus támogatása is ismert, majd felhívta a muzulmánokat az egyesülésre és a palesztinok támogatására.

Az Iszlám Felkelés Tanácsa elítéli az izraeli támadást, támogatásáról biztosítja a palesztinokat és felhívja az iszlám kormányokat és nemzeteket, hogy támogassák Gáza népét – foglalta össze.(PressTv)

17:22 - Izrael durván átlépett egy bizonyos határt

Egyes jelentések totális háborút vetítenek előre. Az izraeli média szerint 16 ezer, Ehud Barak szerint 75 ezer tartalékost hívnak be.

Több palesztin rakéta elérte Tel-Avivot, a sebezhetetlennek hitt rakétapajzs, a Vaskupola csak a rakéták egyötödét volt képes elfogni. Eközben csak pénteken reggel több izraeli rakétacsapást mértek a Gázai övezetre, melyből több Gázavárost érte el. A Hamasz belügyi szóvivője szerint éjszaka több mint 130 találat érte eddig a várost.

Harry Fear aktivista és filmkészítő a Press TV-nek elmondta tapasztalatait:" Ami a Gázai övezetben történik, az az, amit a palesztinok népirtásnak neveznek. Láttuk állapotos asszonyok, idősek, gyermekek halálát. Rettenetesen komoly a helyzet Gázában. Ez igaz a Gázai övezet minden részére, akár légicsapás, akár tengerről érkező bombatámadás éri. A határon gyülekező tankokat is láttunk."

17:10 - A brit kormányzat az Izraellel fennálló katonai kapcsolatok megszakítását sürgeti

A brit törvényhozás egy tagja felszólította a koalíciós kormányt, hogy vizsgálja felül Izraellel fenntartott hadi kapcsolatait, mivel az ottani vezetés folytatja a Gázai övezetre mért halálos csapásokat.

Katy Clark képviselő szerint a konzervatívok vezette kormánynak szigorítani kellene a hadi együttműködést Nagy-Britannia és Izrael között azok után, hogy a zsidó állam vezetése újabb légi csapást mért a palesztin területre. Az Izraellel kapcsolatos ügyben a változás szükségességét az indokolja, hogy a kormányzat hajthatatlan a Gázára mért csapásokkal kapcsolatban – mondta a munkáspárti képviselő –, Nagy-Britannia pedig a legnagyobb vásárlója az izraeli gyártmányú drónoknak, és számos izraeli fegyvergyártó finanszírozását támogatja az EU Biztonsági Kutatási Programján keresztül.

A Gázát ért izraeli agresszió szerda óta legalább 42 életet követelt. Ahmed al-Ja’abarit, a Hamasz katonai szárnyának vezetőjét november 14-én gyilkolta meg egy izraeli támadás saját gépkocsijában.

Az izraeli hadsereg gyakran intéz légitámadásokat és más csapásokat a Gázai övezet ellen védelmi célú ürüggyel. Ezek azonban mindig a nemzetközi jogba ütközően aránytalan erejűek és gyakran civilek halálával vagy sebesülésével járnak.

Korábban, szeptemberben Clarck felhívta a brit kormányt, hogy vizsgálja felül a kapcsolatait a bahreini vezetéssel is elítélve hazája hibáját, és támogassa a demokráciapárti hadjáratot az uralmon levő Al Khalifa család uralmának megdöntésére. (PressTv)

16:35 - Újabb izraeli légitámadás

Izraeli harci gépek újabb légitámadást hajtottak végre a Gázai övezet egyiptomi határán, újabb palesztin esett áldozatul, heten megsebesültek. (PressTv)

15:49 - Működésben a Vaskupola ötödik ütege is

Az izraeli hadsereg működésbe állította szombaton a Vaskupola (Iron Dome) nevű rakétavédelmi rendszer újabb, immár ötödik ütegét - jelentette be az izraeli hadsereg.

A tervek szerint az év végén adták volna át az ötödik üteget, de felgyorsítottak az üzembe helyezési munkálatokat. (MTI)

15:33 - A Gázai övezetbe látogatott a tunéziai külügyminiszter

A Gázai övezetbe látogatott szombaton Rafík Abdesz-Szálem tunéziai külügyminiszter . A tuniszi elnöki hivatal közleményében  határozottan elítéli a palesztin terület elleni izraeli agressziót.

"A köztársasági elnök hivatal tájékoztatta a gázai palesztin kormány elnökét, hogy a külügyminiszter vezetésével magas szintű hivatalos küldöttség utazik szombaton Gáza városba. A küldöttség tagja lesz az elnöki hivatal kabinetfőnöke is" - áll a közleményben. (MTI)

Az észak-afrikai arab politikus az Es-Sifá' kórházban tett látogatása után rögtönzött sajtótájékoztatón kijelentette: „Izrael szándékos támadást indított védtelen gyermekek és asszonyok ellen. Amit itt, ebben a kórházban most láttam, az elfogadhatatlan. Izraelnek abba kell hagynia a támadásokat és meg kell értenie, hogy mára az arab világ megváltozott”, mondta többek között a tunéziai külügyminiszter, akit az előzetes szándék ellenére - biztonsági okból - nem Iszmá'íl Haníje palesztin miniszterelnök fogadott, hanem az utóbbi szóvivője.

Közben a közel-keleti hírportálok azt közlik, hogy szintén a Gázai övezetbe készül Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök. A török kormányfő, annak ellenére, hogy Törökország nem arab állam, előbb elutazik az Arab Államok Ligája mára sürgősen összehívott külügyminiszteri értekezletére Kairóba, s állítólag onnan kíván beutazni a Gázai övezetbe.(kuruc.info)

Rafík 'Ábd esz-Szelám tunéziai külügyminiszter nem sokkal ezelőtt befejezte rokonszenv-látogatását az izraeli hadsereg által szakadatlanul támadott Gázai övezetben. Az arab politikus – akárcsak tegnap Hisám Kandíl egyiptomi kormányfő – elment a gázavárosi Es-Sifá' kórházba, ahol meglátogatta az izraeli légitámadások során megsebesült palesztinokat – jelenti a Falasztin el-Jom gázai hírportál.


15.10 - Megfizet az izraeli rezsim!

Fawzi Barhoum, a Hamasz szóvivője nyilatkozatában kiemelte, hogy az izraeli rezsim megfizet a blokád alá vont gázai ártatlan emberek meggyilkolásáért. Hozzátette, továbbra is ellenállnak az izraeliek halálos támadásának. (pressTv)


10:41 - Porig rombolta a Hamász székházát Izrael

Teljesen lerombolták a Hamász Gáza városi székházát szombatra virradóra az izraeli légicsapások - közölte a Gázai övezetet ellenőrző radikális palesztin mozgalom kormánya.

A székház elleni támadásoknak nincsenek áldozatai. Az izraeli légierő Iszmail Haníje gázai miniszterelnök hivatalát is lőtte - közölte szombat hajnalban az izraeli hadsereg szóvivője. Haníje nem tartózkodott az épületben. Palesztin közlések szerint a miniszterelnök székhelye teljesen megsemmisült, és több szomszédos épület is súlyosan károsodott.

Az izraeli hadsereg szombat hajnalban azt közölte, hogy "85 új terrorista célpontra" mért csapást. A hadsereg eddig már összesen több mint 800 célpontot támadott a Gázai övezetben. Gázai palesztin fegyveresek a konfliktus kezdete óta eddig mintegy 500 rakétatámadást intéztek Izrael ellen.

Egy másik izraeli légicsapás a Hamász egyik vezetőjének házát érte a Gázai övezet északi részén fekvő Dzsabalíja menekülttáborban. Egészségügyi források szerint ebben az izraeli támadásban legkevesebb 35-en megsebesültek.

Izraeli rakéták csapódtak be öt gázai transzformátorba is, aminek következtében több mint 400 ezren maradtak villanyáram nélkül az övezet déli részén. A péntek éjszakai izraeli támadásokban egy ember meghalt, és több tucatnyian megsebesültek - közölte egy gázai egészségügyi illetékes.

Michel Sabbah nyugalmazott jeruzsálemi latin pátriárka képmutatással vádolta a nemzetközi közösséget a gázai konfliktus kapcsán. "Amíg az izraeli-palesztin konfliktus alapkérdését nem oldják meg, minden segélykiáltás puszta képmutatás" - jelentette ki a nyugalmazott főpap egy német katolikus lapnak nyilatkozva.

Sabbah követelte a Gázai övezet izraeli blokádjának megszüntetését, amely "halált hoz" a muzulmánok és keresztények számára egyaránt. Ki kell szabadítani az övezet 1,25 millió lakóját "szabadtéri börtönéből", és meg kell oldani a konfliktust - figyelmeztetett. Sabbah 1987-2008 között vezette a szentföldi római katolikus egyházat. Ez idő tájt még 1200 keresztény él Gázában, főleg katolikusok és ortodoxok.


Russia Today


10:01 - A Gázai övezetbe érkezett szombat reggel a tunéziai külügyminiszter

A Rafik Abdeszalam vezette küldöttség az Egyiptom és a Gázai övezet határán fekvő rafahi átkelőn lépett be a palesztin területre, és Gáza városba tart, hogy megbeszélést folytasson a Hamász, egyben az övezetet ellenőrző radikális palesztin mozgalom kormánya vezetőivel.

Eközben négy újabb palesztin vesztette életét egy izraeli légicsapás következtében a Gázai övezet déli részén, amivel nyolcra emelkedett a szombat hajnal óta megölt palesztinok száma.

08:36 - Obama ismét beszélt telefonon Netanjahuval és Murszival

Barack Obama amerikai elnök pénteken ismét beszélt telefonon Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel és Mohamed Murszi egyiptomi elnökkel az Izrael és a palesztinok között kiújult erőszak megállításának lehetőségéről - közölte a washingtoni Fehér Ház.

Netanjahu hívta Obamát, hogy tájékoztassa a konfliktus legújabb fejleményeiről. Megköszönte az elnöknek és az amerikai népnek, hogy anyagilag segítették az izraeli rakéta- és aknagránát-elhárító rendszer, a Vaskupola kiépítését, ez "a Gázai övezetből elindított több száz rakétát semmisített már meg" - olvasható a közleményben.

Obama ismét elmondta, hogy az Egyesült Államok támogatja Izrael jogát az önvédelemre, és kifejezte sajnálatát az izraeli és a palesztin civil áldozatok miatt.

Az amerikai elnök beszélt telefonon egyiptomi kollégájával, Mohamed Murszival is. Dicsérte az arab ország arra irányuló erőfeszítéseit, hogy csillapodjon az izraeli-gázai fegyveres konfliktus, és kifejezte reményét, hogy helyre lehet állítani a stabilitást a térségben.

Hisam Mohamed Kandil egyiptomi miniszterelnök korábban közölte: Kairó kész közvetíteni a felek között a tűzszünet érdekében.


Korábban történtek:


Ismét ölik Gáza népét, de… - folyamatosan frissítve!


Izrael megtámadta Palesztinát - folyamatosan frissítve!
Laptop © powered by arukereso.hu