Soros megtriplázta aranykészletét, Buffett offenzívába megy át

A harmadik negyedévben Soros György befektetési alapja emelte részesedését több amerikai bankban, és háromszorosára növelte aranykészletét is. Buffett, a híres értékalapú befektető pedig kiszállt a fogyasztáshoz kötődő cégek válságállónak számító részvényeiből, és a gazdasági fellendülésből profitáló cégeket, például gépgyártókat vett.

Ismét eljött az ideje, hogy egyes zárt befektetési alapok, hedge fund-ok, befektetési társaságok kötelezően közzétegyék negyedéves portfóliójukat. A magyar származású Soros György által irányított 23 milliárd dolláros Soros Investment Management a Handelsblatt jelentése szerint főleg a bankokat szerette. Az American International Group (AIG), a Citigroup és a JP MorganChase pénzügyi szolgáltatókban levő részesedését növelte meg.

Félmilliárd az AIG-be

Az AIG-be Soros félmilliárd dollárt fektetett - ezzel 15,2 millió részvényt szerzett meg -, a Citigroup papírjait csak ötven, a JP Morganét 40 millió dollár körüli összegért vette. A lap szerint más hedge fund-ok, a Dan Loeb nevével fémjelzett Third Point és a Louis Bacon által vezetett Moore Capital Management is bevásároltak AIG-ből.

Soros György (Fotó: Wikimedia Commons)

A Soros-alap ezen kívül 436 ezer darab befektetési jegyet vásárolt az SPDR Gold Trust nevű, fizikai aranyon kívül semmi mást nem tartó, hatalmas méretű ETF-ben (tőzsdén kereskedett alapban). Ezzel a készletét háromszorosára növelte, a negyedév végén ugyanis összesen 1,3 millió befektetési jegye volt, ezek összértéke pedig 227 millió dollárra rúgott.


Válság helyett fellendülésre számítanak

Warren Buffett sztárbefektető, pontosabban annak Berkshire Hathaway nevű cége az Intelligent Investieren nevű német befektetési oldal megfogalmazása szerint „kijött a defenzívából”, és elkezdett az USA gazdasági fellendülésére játszani. Tovább építette le ugyanis azokat a részvénycsomagjait, amelyek válság, dekonjunktúra idején muzsikáltak eléggé jól.

Eladott  ConocoPhillips-részvényeket (az USA harmadik legnagyobb energiakonszernje), 95 százalékkal csökkentette Johnson & Johnson-csomagját, 88 százalékkal pedig General Motors-pakettjét. Csökkentette Kraft Food, U.S. Bancorp és Procter & Gamble részesedését is, a legtöbb cégnek a fogyasztási szektorhoz volt köze, ami közismerten eléggé válságálló szektor. Tovább növelte viszont kedvenc bankjában, a Wells Fargo-ban levő részesedését, ebben már 422,5 millió részvénye van. Vett újabb 873 ezer IMB-részvényt, és négymilliót a Deere & Co papírjaiból.

Jöjjenek a gépek és alkatrészek

Warren Buffett

A mezőgazdasági gépeket gyártó John Deere egyébként a magyar Rábának is partnere, a hazai földeken is látni szép számmal gépeiből. A CNBC-nél működő, a guru minden rezdülését figyelő Warren Buffett Watch aloldal szerint ezen kívül többek között a Precision Castparts Corp. és a Wabco Holdings nevű, szintén gép- és alkatrészgyártással foglalkozó társaságokban is vásároltak kisebb részvénycsomagokat. (Bővebb lista a vételekről és eladásokról angolul itt látható.)

A gurufigyelők szerint egyébként abból ítélve, hogy a Berkshire Hathaway csak pár százmilliós és pár tízmilliós tételben vásárolgatott az említett részvényekből, arra utal, hogy portfólió-kezelői, Todd Combs vagy Ted Weschler dönthettek a tranzakciókról. Úgy tartják ugyanis, hogy az „ohamai bölcsnek” is nevezett Buffett csak az egymilliárd dollár feletti gigatranzakciókban vesz részt személyesen.

Fejenként négymilliárdot kezelhetnek

Buffett júliusban jelentette be, hogy jobbkezei, Combs és Weschler részére nagyobb felelősségvállalást engedélyezett, az általuk szabadon kezelt tőke nagyságát 2,75-2,75 milliárd dollárról fejenként négymilliárdra emeli. A Berkshire Hathaway tulajdonában levő amerikai részvények összértéke egyébként a június végi 74,3 milliárd dollárról szeptember végére 75,3 milliárd dollárra emelkedett. Összes részvényvagyona a lapok szerint 88 milliárd körül van.

Forrás: PrivátbankárParfümök © powered by arukereso.hu