Spórol a Cosa Nostra


Az olasz pénzügyőrség megtalálta a Cosa Nostra pénztárkönyvét, amelyből kiderült, hogy a gazdasági válság a maffiát is takarékosságra kényszerítette. A pénzügyőrök szerint a tíz évvel ezelőttihez képest mára a felére csökkentette a kiadásait a szicíliai bűnszervezet. A maffia mindenekelőtt a tagjainak biztosított anyagiakkal spórol.

A La Repubblica pénteken közölte a Graviano klán könyvelését. A kockás füzetben vezetett pénztárkönyvet a pénzügyőrség egy palermói benzinkútnál elrejtve találta meg. A füzetlapokon a maffiacsalád a kiadásokat jegyezte fel. Így derült ki, hogy a maffia nemcsak a gyilkosokat vagy a drogfutárokat fizeti, hanem a börtönbe került tagjainak családjait is segíti.


Az életfogytiglanra ítélt maffiafőnökök feleségei havi négyezer eurót kapnak. Az összeg többszöröse az olaszországi fizetési átlagnak, főleg Szicíliában, de a maffiafeleségek így is panaszkodnak. A 90-es években ennél sokkal többet kaptak, és mára még a maffia által vásárolt autóról is le kellett mondaniuk. A Cosa Nostra megvonta a gépjármű-támogatást.

Jelentősen csökkentették az alacsonyabb rangú maffiafeleségek apanázsát, mely havi 1000-1500 euró körül mozog. Csak 500 eurót kapott a pénztárkönyvet őrző és a Cosa Nostrát üzemanyaggal ellátó benzinkutas is. A maffia forrásainak a fokozatos apadása ellenére mégsem fenyegeti őket elszegényedés: az utóbbi hetekben a hatóságok 30 millió eurós maffiavagyont foglaltak le. (La Repubblica)