Baj van - elszállt a költségvetés

Sűrű héten vagyunk túl, továbbra is bajban van a feldolgozóipar, a húsipar, a kormány épp nem tárgyal az IMF-el, illetve erre a hétre is jutott egy gyárbezárás. És mellesleg újraírták a költségvetést. Pedig szépen indult a hét. Az IMF-ügyi miniszterünk szerint ugyanis biztosan finanszírozni tudjuk majd magunkat 2013-ban, amennyiben a nemzetközi környezet nem változik. De mivel tudjuk, hogy az bizony mostanság erősen hajlamos a változásokra, ezért jobb lesz vigyázni. 

Ennek ellenére a kormány úgy tűnik magabiztos a Valutaalap nélkül is, hiszen hivatalos tárgyalások sem velük, sem az Unióval nem folynak. Egyeztetések azonban igen, mi másról mint a bankadó csökkentéséről, kivezetéséről. Mielőtt azonban bárki is túlságosan elkezdené sajnálni a hazai liberális sajtó szerint mély-szegénységbe jutott bankszektort, haladjunk tovább. Még vasárnap tudhattuk meg, hogy az egészségügyben a havi bruttó átlagfizetés 141 300 forint. 

Ez az összeg 24 százalékkal marad el a szlovákiai 185 000 forintnak megfelelő eurótól, valamint 35 százalékkal kevesebb a csehországi 218 200 forintos átlagnál. Hétfőn kiderült, az export tartja életben az acélipart (nagyjából egészében a többi ágazat esetén is igaz lehet ez a megállapítás), ugyanakkor Orbán és elődei kedvenc vállalkozási formája, az idetelepült multinacionális autó- vagy gépipari cégek sem segítenek, mert ezek a vállalatok nem itthonról, hanem a "bejáratott" forrásaikból szerzik be a szükséges acélt. 

Idekapcsolódik a lőrinci meleghengermű bezárása is, amivel párhuzamosan a dunaújvárosi kohót is leállítják. Meglesz az egymillió közmunkás tíz év múlva? Kedden ismét megbizonyosodhattunk arról, mire és hogyan költik el a felvett hiteleket a gyarmattá váló országokban. Spanyolország ugyanis bankjai feltőkésítéséhez mintegy 39,5 milliárd euróhoz juthat hozzá jövő hét közepén. A pénzt természetesen az adófizetők fogják visszafizetni a bankoknak, akiktől azt is mindig megtudjuk, hogy nem jó, ha az állam beavatkozik a pénzintézetek működésébe. 

Kivéve, ha pénzt kell adni, ugye. Londoni elemzők szerint már csak idő kérdése az euróövezet szétesése. Az euróövezeti periféria gazdaságainak zöme a távozás keltette kezdeti gazdasági-pénzügyi felfordulás elültével viszonylag jól elboldogulna a valutaunión kívül. A Matolcsy-féle unortodoxia egyik legmeredekebb intézkedéseként bekerült a hitelek megadóztatása a pénzügyi tranzakciós illetékről szóló törvénybe, így januártól a lakáshitelek átutalása után is fizetni kell a kétezrelékes illetéket. 

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint technikailag nem megoldható, hogy külön ez az átutalás illetékmentes legyen, de a Magyar Bankszövetségnél azt mondták, kisebb technikai változtatásokkal könnyen megoldható lett volna a dolog. Jövőre akár 2000 milliárdot is fizethetnek a magyarok a hiteleik után, így a terheiket a tranzakciós adó mintegy négymilliárd forinttal emelheti, amennyiben a bankok továbbhárítják ezt a költséget. Ne legyenek kétségeink, tovább fogják. 

Ezúton gratulálunk a kormánynak mi is. Csütörtökön megtudtuk, a külkereskedelem tartja víz felett a gazdaságot. A kormány gazdaságot lefojtó politikája ellenére ugyanis a tavalyi év hasonló időszakához képest az export 6,5, az import 5,7 százalékkal növekedett. Ennyi jutott a jó hírekből, sajnos továbbra sincs megoldás a hazai húsipar válságos helyzetére. Az olcsó importhús miatt tönk szélére jutott iparág sorsával legalább már foglalkozik a kormány, a korábbiakhoz képest ez is nagy eredmény. 

A Kopint-Tárki harmadik negyedéves konjunktúratesztjéből kiderült: a nyári rekord környékén maradt a magyarországi feldogozóipari cégek pesszimizmusa. A feldolgozóipar 2013-ban legfeljebb stagnálás közeli állapotban lehet, így a 2008-2009-es válság után a 2012-2013-as évet is a recesszió jellemzi majd. Eddig csak pénzbe került a pénztárgépek központi hálózathoz kötése. A hatósággal való összeköttetésének megvalósításához ugyanis 4,5 milliárd forint forrást biztosít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) számára a kormány. 

Pénteken szívünkhöz kaphattunk a hír hallatán: novemberben 1,108 milliárd euróval 33,865 milliárdra csökkentek a jegybank devizatartalékai. A tartalékok ezzel az októberi 396 millió dolláros növekedés ellenére tavaly február óta nem látott alacsony szintre süllyedtek és 1,906 milliárd euróval csappantak meg az egy évvel korábbihoz képest. Függésben: új történelmi csúcsra szökött, és egyben meghaladta az 5 ezer milliárd forintot a külföldi tulajdonban lévő forint állampapír-állomány értéke - derült ki pénteken. Október végén 11,4 ezer milliárd forintnyi magyar forint állampapír volt forgalomban. 

A hét vitathatatlanul legfontosabb gazdasági híre viszont a költségvetéshez kapcsolódik. Matolcsy Györgynek úgy tűnik egyre nagyobb feladatot jelent a költségvetés összeállítása, hiszen a túl korai bejelentés után ismét át kell írni a büdzsé számait: a jövő évi hiánycélt 188 milliárd forinttal emeli meg a kormány. A kabinet gyakorlatilag a benyújtás óta emeli a jövő évi hiánycélt, miközben folyamatosan írja át az adótörvényeket és változtatja a költségvetés alaptételeit. Az eredetileg 2,2 százalékos hiánycélt így - a mostani állás szerint - 2,7 százalékra emeli.(Neményi)

HVS