Sokkal nagyobb katasztrófára várnak a tudósok 2013-ban


A Nap egyre aktívabb lesz, ami szerencsés esetben csak kisebb meghibásodásokat okoz majd a Földön, de szélsőséges esetben hazavághatja a telekommunikációt, és egy időre pihenni küldheti majd az elektronikára épülő modern társadalmakat.

2013-ban a Földet támadás éri az űrből a NASA szerint. Egészen pontosan a központi csillagból. "A Nap ébredezik, és a következő években a megszokottnál sokkal aktívabb lesz" - mondta el Richard Fischer, az űrkutatási hivatal Nappal foglalkozó részlegének vezetője, aki szerint az elektronikai berendezéseket érzékenyen fogják érinteni a korábban nem tapasztalt napviharok. A szakember a Space Weather Enterprise Forum 2010-es gyűlésén nyilatkozott, ahol egyébként azért találkoztak a tudósok, hogy felkészüljenek a 2013-as eseményekre.

Elkerülhetetlen


"Tudjuk, hogy bekövetkezik, de fogalmunk sincs, mekkora károkat okoz majd" - mondta Fischer a Daily Telegraphnak. "Zavarni fogja az olyan kommunikációs eszközöket, mint a műholdak, autós navigációk, problémát okoz a légiközlekedésben, a bankrendszerben, a számítógépeknek, mindent tönkretehet, ami elektromos. Komoly problémákat okoz majd az emberiségnek".


A Földet már korábban is érték el napviharok, de a civilizáció még sosem volt olyan sérülékeny az elektromos berendezések kisebb száma miatt, mint most. Azért már vannak tapasztalatok: egy ilyen 1859-es tökéletes napvihar elnémította a távíróvonalakat Európa és az Egyesül Államok között, valamint számtalan helyen tűz ütött ki, miközben Róma, Havanna és Hawaii fölött is északi fényt lehetett megfigyelni. A Sziklás Hegységben állítólag olyan világosság volt, hogy este is el lehetett olvasni a nyomtatott szöveget.1921-ben egy hasonló napvihar bénította meg New York közlekedési rendszerét. 1989-ben Quebec áramellátása állt le napokra, hatmillió ember maradt hidegben és sötétben.

Fischer szerint a 2013-as naptevékenység sokkal nagyobb károkat okozhat. "Az a probléma, hogy a modern társadalom annyira függ az elektronikától, a mobiloktól és a műholdaktól, hogy egy hasonló vihar sokkal nagyobb károkat tud okozni".

Először az elektromos hálózat válna átmenetileg működésképtelenné – ha ez megtörténik egy nagyobb országban vagy régióban, annak már világméretű hatásai lehetnek. A gigantikus áramszünet csak az első eldőlő dominó lenne, utána sorra omlanának össze a kommunikációs rendszerek, a közlekedés, a pénzügyi rendszer, és akár még a vízellátás is akadozhat, hűtés hiányában pedig rengeteg étel és gyógyszer menne pocsékba. A GPS-es eszközök is használhatatlanná válhatnak.

Óriási károk lehetnek

"A várható gazdasági következmények egyelőre felmérhetetlenek" - foglalta össze egy 2008-as tanulmány, ami szerint akár egy-kétezer milliárd dolláros károkkal is lehet számolni az első évben, és akár 4-10 évig is eltarthat az újjáépítés.

Ugyanakkor a megfelelő előkészületek segíthetnek enyhíteni a károkat, és mivel tudjuk, hogy komoly katasztrófával fenyeget a tökéletes napvihar, lehetőségünk is van arra, hogy megtegyük a szükséges óvintézkedéseket, mondta Fischer.

A Nap 11 éves ciklusokban változik: a ciklus elején 3-4 évig egyre több napfolt jelenik meg és egyre hevesebb napviharok törnek ki, majd a maximumot elérve csökkenni kezd a napfolttevékenység. A jelenlegi napciklus körülbelül két éve kezdődött, a csúcsa 2012-ben, 2013-ban várható. Egy-egy hevesebb napkitörés során a Nap akár több milliárd tonna anyagot is kilövellhet a Föld irányába: a jelenség elektromágneses viharokkal jár, ez pedig kiütheti az elektromos berendezéseket bolygónkon.

Egy érdekes lehetőség, amiről nem beszélnek, még a lehetőség szintjén sem merik kifejezni a pánik elkerülése érdekében. Nevezetesen a kozmikus radioaktív port, ami a föld levegőjét belélegzésre alkalmatlanná teheti a vihar idejére. Mint már sejtjük - tudjuk, nem egyperces viharra számíthatunk, ezért a lélegzés visszatartás nem jelenthet megoldást. A lélegzetvétel pedig halálos lehet. Az alternatíva tehát a halál, fulladással vagy belégzéssel. A katasztrófa védelem nem ennek a lehetséges veszélynek a kiküszöbölésére készül világszerte, hanem a holttestek számára gyártat műanyag négyszemélyes koporsókat.

A katasztrófát védik (titkolják*), ahogyan azt a nevük is sugallja, és számítanak rá, hogy globálisan alaposan megritkítja az emberiség létszámát (terv szerint*). Tehát a komoly veszélyt eltitkolva az elektromos hálózatot, transzformátorokat, erőműveket és a számítógépeket, mobiltelefon szolgáltatást és készülékeket és mindent emlegetnek, amik elektromos árammal működő eszközeink, ezzel terelve el az emberi életre veszélyt jelentő tényezőkről a figyelmet. Az űridőjárást előrejelző rendszer jelentéseit semelyik állam sem kívánja felhasználni a lakosság életesélyeinek javítása érdekében. A kormányok a hallgatással, titkolózással kivédik az elektromos energia hálózatban, a feltelezésük szerint; időben informált lakosság által a fogyasztás megszüntetésével általuk okozható  károkat, ugyanakkor generálva ezzel hatalmas anyagi veszteséget magának a lakosságnak.

Ugyanis, ha egyszerre lecsatlakozik a hálózatról elektromos készülékeivel a lakosság, akkor a fogyasztói oldalon megszűnő terhelés hiánya teszi tönkre az elektromos hálózatot. Egyes kormányok úgy döntöttek, hogy inkább menjen tönkre a lakosság összes elektromos készüléke értesítés nélkül, annak hiánya miatt, hiszen milyen jó üzlet ez, mert azt követően minden hűtőt, mosógépet, számítógépet, tévét, stb. újra fognak vásárolni a birkának tartott népek milliói, azaz csak azok, akik túlélik ezt. Aki kicsit is tájékozott az tudja, hogy senki nem jósolt világvégét 2012. December 21 napjára, mindössze a maja naptár végét. Viszont egyes források szerint, a maja naptár és a jelenlegi időszámításunk között fél év eltérés van. A valóságban ezért, 2013 közepén ér véget a maja időszámítás. Egy hangyafingnak megfelelő erősségű, most sokak által ismét elhumorizált napkitörés, még nem a világvégét jelenti ugyebár? Vagy esetleg mégis van mitől tartanunk? (HVS)

*(Persze tudom összeesküvés-elmélet, mindig ezzel jönnek, aztán rendszerint kiderül, hogy összeesküvés-gyakorlatról van szó, és végül az lesz a tényekkel alátámasztott valóság, csak akkor már múltidőben fogalmazva, mint egy statisztikai adat; például a jövőben így nézhet ki majd; - a 2013-ban  történt geomágneses vihar áldozatainak száma x milliárd.)  Jól hangzik?  Pedig kicsit sem vicces!KIT ÉRDEKEL A JÖVŐRE BEKÖVETKEZHETŐ GEOTERMIKUS KATAKLIZMA?Űridőjárás előrejelzés