Tiltsuk be a provokációt!


Tegnapelőtt betiltották volna az MDF-et, tegnap a MIÉP-et, ma a Jobbikot, holnap a KDNP-t, és mindezek után minden bizonnyal a Fidesz is sorra kerülne. Jól emlékszünk arra, hogy a fasiszta jelzőt miként igyekeztek ráragasztani az MDF-re is. A Fideszt már szinte naponta vádolják meg a szélsőjobbal való összekacsintgatással, mert önkormányzati szinten „együttműködik” a Jobbikkal olyan kérdések eldöntésében, hogy útjavításra költsenek, avagy inkább hetente kétszer gyűjtsék-e össze a szemetet.

Az MSZP-ből kivált Demokratikus Koalíció kezdeményezésére egyre többen szorgalmazzák a baloldalon a Jobbik betiltását. Fleck Zoltán szerint ennek van is jogi alapja, mégpedig a Magyar Gárda betiltásáról szóló bírósági ítélet indokolásában található. A jogszociológus utalt az 1947-es párizsi békeszerződésre is, amely szerinte nem engedi „fasiszta jellegű politikai szervezet” működését. Álláspontját tiszteletben tartva megjegyezném, a békeszerződésben az áll, hogy Magyarország intézkedett (!) „minden fasiszta jellegű politikai, katonai, avagy katonai színezetű szervezetnek […] feloszlatása iránt, amely az Egyesült Nemzetekkel szemben ellenséges propagandát, ideértve a revizionista propagandát, fejt ki, a jövőben nem engedi meg olyan  effajta szervezeteknek fennállását és működését, amelyeknek célja az, hogy megfossza a népet demokratikus jogaitól”. 

Vagyis a vészkorszakban a német megszállókkal együttműködő fasiszta szervezetek feloszlatását rögzíti a szerződés. Úgy vélem: aligha állná ki az összehasonlítás tételes próbáját a korabeli nyilas párttal a mai Jobbik. Még akkor is így van ez, ha a párt egyes képviselői időnként megdöbbentő és elfogadhatatlan nézeteket hangoztatnak. Ugyanakkor a békeszerződésből idézett cikkely alapján az MSZP-t mint az MSZMP utódpártját már a rendszerváltást követően fel kellett volna oszlatni. Sőt, a párt vagyonát állami tulajdonba kellett volna venni. Ugyanis ha létezett párt, amely megsértette a párizsi békeszerződést, az az MSZMP és jogelődje (jogelődei) volt.

A nyugati demokráciákkal szembeni ellenséges propagandájukat, akik éltünk az átkosban, megtapasztaltuk, mint ahogy azt is, miként fosztotta meg népünket demokratikus jogaitól az állampárt. Ha zárójelbe lehet tenni a békeszerződés alapvető szabadságjogokról, politikai véleménynyilvánításról és a gyülekezés szabadságáról szóló cikkelyét, akkor tényleg neki lehet látni a Jobbik betiltásának. De csak azután, miután feloszlatták MSZP-t. Hiszen a jogelődjének bűne volt például, hogy a II. világháború után a megszálló szovjet hadsereggel a háta mögött demokratikusan megválasztott pártokat gyűrt maga alá, illetve oszlatott fel, vezető politikusokat fosztott meg legalapvetőbb szabadságjogaiktól.

A párizsi békeszerződést az MSZP elődpártja sértette meg a legbrutálisabban, amikor Kádár János 1957-ben aláírta Moszkvával a szerződést az „ideiglenesen állomásozó” szovjet csapatok státusáról. A békeszerződés hatálybalépése után három hónappal a ruszkiknak haza kellett volna menniük, csupán az osztrák megszállási övezettel való közlekedési vonal fenntartásához volt joguk. 1955 szeptemberétől egy szovjet katona sem maradhatott volna hazánk területén. Az MSZP egy olyan párt jogutódja, amely egy idegen, diktatórikus berendezkedésű országot kért fel arra, hogy fegyveresen szállja meg Magyarországot. Ha egy ilyen párt működhet Magyarországon, akkor vajon milyet lehet feloszlatni?

Ha már mindenáron be akarnak valamit tiltani, tiltsák be inkább a provokációt: a jobboldalit is, meg a baloldalit is. Demokrata nem zsidózik, nem cigányozik a parlamentben, történelmi okok miatt még véletlenül sem. A Jobbik vagy belátja ezt, vagy megy a történelem szemétdombjára – a bölcs választók akaratából. (mno.hu)