Vona: Az Európai Unió sorsa eldőlt


Rendkívüli sajtótájékoztatón foglalkozott Vona Gábor, a Jobbik elnöke a bankunió irányába tett lépésekkel, illetve a felsőoktatásban kialakult káosszal.

Bankunió, a dominó-lánc első darabja

A plenáris ülésen szeretett volna felszólalni Vona Gábor, a Jobbik elnöke, kérdéseit a miniszterelnöknek szerette volna feltenni, ám Orbán Viktor - a hivatalos indoklás szerint - fogműtéten esett át, így nem tudott jelen lenni.

A Jobbik elnöke rendkívül fontosnak tartotta volna, hogy Magyarország miniszterelnöke felszólaljon a mai, utolsó ülésnap elején. Az európai tanácsülések után minden alkalommal a miniszterelnök maga tartott beszédet, és lehetőség volt arra, hogy a frakciók reagáljanak a történtekre. A sajtóban olvasható érvelést, miszerint a tanácsülésen nem történt semmi, erős csúsztatásnak nevezte a jobbikos politikus. A bankunió irányába tett konkrét lépés ugyanis egyértelműen mutatja, hogy az Európai Unió sorsa eldőlt. A bankunió a dominó-lánc első darabja, a bankuniót fiskális unió, majd pedig politikai unió követi majd.

Egyetlen korrekt válasz: népszavazás

A Jobbik kérdése az, hogy a miniszterelnök milyen felhatalmazás alapján jár el. A Fidesz 2010-es választási programjában nem szerepel az a pont, amely az Európai Egyesült Államról szólt volna, és azt ígérte volna Orbán, hogy amennyiben rá szavaznak, bevezényli hazánkat ebbe az unióba. Ebben a kérdésben egyetlen korrekt válasz létezik: a népszavazás, az embereknek joguk van eldönteni azt, hogy belépnek-e egy ilyen "szuperállamba". A Jobbik számára elfogadhatatlanok a homályos brüsszeli alkuk és a társadalmi felhatalmazás nélkül született döntések.

Képmutató megbeszélés a romkocsmában

A másik fontos kérdés a felsőoktatásban kialakult helyzet lett volna. Noha Dúró Dóra, a Jobbik országgyűlési képviselője mai napirend előtti felszólalásában ismertette a helyzetet, szívesen meghallgatták volna a miniszterelnök véleményét a kérdésben, illetve kíváncsiak lettek volna a Hoffmann Rózsával kapcsolatos további tervekről is, aki látványosan háttérbe lett szorítva a plenáris ülés mai vitáiban.
A Jobbik elnöke szerint nehéz szakmai vitát nyitni, mivel nagyon sok a bizonytalanság a hétvégi és a mostani nyilatkozatokban is, nagyon komoly kapkodás zajlik, sokadjára is újraírják a felsőoktatási koncepciót. Úgy tűnik, ez csupán marketing-fogás. A jobbikos politikus képmutatónak nevezte Orbán romkocsmában folytatott megbeszélését is a diákokkal. A kormány hiteltelenné vált, hiszen számtalanszor megszegte szavát a felsőoktatással kapcsolatos kérdésekben.

Rossz időzítés, rossz stílus

Vona Gábor kifogásolta a felsőoktatásban kialakult káosz időzítését és stílusát is. Elfogadhatatlan, hogy a jelentkezési határidő előtt néhány héttel keltenek ilyen bizonytalanságot a felsőoktatásban. Másrészt az is elfogadhatatlan, hogy mindezt akkor teszik, amikor a fiatalok kivándorlási hajlandósága az egekben van. Orbán és kormánya tehát már nemcsak passzívan nézi, amint a fiatalok elhagyják az országot, de mostmár szinte aktívan toloncolja ki őket - fogalmazott a politikus. Hoffmann Rózsa, Giró-Szász András vagy Kövér László megszólalásainak a stílusa magáért beszél. Azt láthatjuk, hogy szinte kriminalizálják az ifjúságot, mintha a diákok, hallgatók valamiféle naplopók lennének az adófizetők pénzén - emelte ki Vona Gábor. Az egész kormányzati kommunikációból egyetlen dolog sugárzik: Orbán és kormánya viszolyog a magyar fiataloktól. Ezt bizonyítja az is, hogy Orbán csak válogatott közönséggel volt hajlandó tárgyalni egy romkocsmában, majd csupán egy zavaros facebook-üzenetet volt képes küldeni ahelyett, hogy a főiskolások hivatalos, választott tisztségviselőivel beszélt volna.

barikad.hu