Barack Obama - 2013.Január 2-án szerdán - aláírta az NDAA 2013 - Az amerikai állampolgárok határozatlan idejű statáriális fogvatartásáról szóló - törvényt!


National Defense Authorization Act

A törvény 2013-ban is lehetővé teszi a hadsereg számára, hogy az USA területén belül amerikai állampolgárokat is határozatlan időre őrizetbe vegyenek vádemelési javaslat és mindenféle tárgyalás nélkül - terrorizmus gyanújával. Eltörli az úgynevezett - Habeas Corpus elvet, amivel súlyosan ellentmond az Alkotmány szellemének is, hiszen az alapvető szabadságjogokat tapossa sárba.  Ezért az amerikai szenátusban is sokan megkérdőjelezik.

(A HABEAS CORPUS - II. Károly angol király írta alá 1679. május 6-án. Lényege, hogy senkit nem szabad törvénytelenül fogságban tartani, hanem a meghatározott idejű előzetes letartóztatás alatt bíróság elé kell állítani, és a bíró dönt arról, hogy továbbra is letartóztatásban marad a vádolt személy, vagy szabadon kell őt bocsátani (és az esetleges további eljárás során, az őt ért vádak ellen, szabadlábon védekezhet).

Ez a jogszabály tehát fontos mérföldköve a végrehajtó hatalom és az igazságszolgáltatás szétválasztásának.)

Forrás: RT.COM  &  RT.COM