Nyílt levél Kásler Árpád, és Orbán Viktor Uraknak!

Tisztelt Uraim!

Mielőtt még az uniós bíróság a magyar devizahitelesek perében igen nagy valószínűséggel a bankok oldalára áll, felhívom szíves figyelmüket egy olyan köztes, ám igen drasztikus gazdaságpolitikai megoldásra, ami mindhárom félnek (devizahitelesek, bankok, kormány) igen kedvező lehet. Sőt robbanásszerű, a világ többi országának is példaértékű gazdasági növekedést indíthat be.

Nem vagyok közgazdász, de józan paraszti ésszel tanulmányoztam a magyar gazdaság számait. Az egyszerűség kedvéért durván kerekített számokban a helyzet a következő:

30 ezer milliárd a magyar GDP, amit 2,675 millió munkavállaló bruttó 221 ezer, nettó 142 ezer forintos átlagjövedelemmel tud közvetve megtermelni. A költségvetés 15 ezer milliárdos, melyből többek között meg kell oldani 3,1 millió nyugdíjas 500 ezer munkanélküli, valamint egyéb segélyeken élők, és gyesen lévő kismamák, családi pótlékok finanszírozását. Az állam adóssága 20 ezer milliárd, melyet 1 100 milliárd kamattal tudunk finanszírozni. Ez a GDP 78%-a, amit a kormány le szeretne szorítani 76%-ra (ez persze nem azt jelenti, hogy az adósság összegszerűen csökken, sőt valójában 22-23 ezer milliárdra nő. Így ahhoz, hogy GDP arányosan csökkenjen a GDP-nek növekedni kell).

A lakossági hitelállomány 7 500 milliárd, melyből 6 000 milliárd devizahitel (ami öt éve még csak 3 000 milliárd volt). Sajnos ha ezt a lakosság „GDP”-jéhez viszonyítjuk, ami ugye az ő kereseteik összessége (4 500 milliárd), akkor a lakosság eladósodottsága 166%-os!!! Görögország 140%-os adósságával haldoklik! Magáncsőd ugye nincs, de bankokat, országokat, cégeket megmenteni divat. Polgárként eladósodni, csődbe menni szégyen!!!

A nem pénzügyi vállalatok hitelállománya szintén 7 500 milliárd Ft. Így összességében a valódi magyar adósság 35 ezer milliárd Ft, ami a mostani GDP-hez képest 116%.

De kérdem én egy egyszerű magyar polgár: Mi történne, ha ezt az adósságot egyben kezelnénk?
Ha az állam átvállalná a lakossági hiteleket olyan törvényi szabályozás mellett, ami nem engedné újra eladósodni az embereket (KHR).

Betiltaná a magas kamatozású gyors hiteleket, áruhiteleket, és személyi kölcsönöket. Csak ingatlan célú, kizárólag forint alapú hiteleket adhatnának a bankok.

Átvállalná a nem pénzügyi vállalatok hiteleit, de cserébe megemelné a minimálbért 100 ezer Ft-tal.
A vállalati hiteleket is szabályozná. Csak magyar tulajdonú cégnek, ingatlan, termőföld, termelőegység vásárlására adhatnának újra hitelt.

Akkor:

Az újjáéledő építőiparban 1 millió új munkahely teremtődne!

Az emberek zsebében nemcsak több pénz maradna, de többet is keresnének, és sokkal többen!

A beruházási kedv még a magasabb bérek ellenére is nőne!

Az adóbevételek a duplájára növekednének, a kiadások (segélyek) csökkennének!

A GDP a duplájára nőne, így a 35 ezer milliárdos adósság GDP arányosan 58%-ra csökkenne!

Megszűnne a lakosság árfolyam függősége, így kevésbé lennénk kitéve a spekuláns támadásoknak, ezért nem lenne szükség az IMF „védőhálóra” sem!

Az "új" adósságot lakossági kötvénykibocsájtásokkal is finanszírozhatjuk.

Ezt az „egyszerű” gazdaságpolitikai lépést a mostani magyar 2/3-os kormány minden további nélkül megteheti! Ha nem teszi meg, akkor véleményem szerint Kásler Úr vezetésével megteszi majd egy új politikai erő!

Önök szerint hány választópolgárt nyerhet egy párt ilyen programmal?

Én mindenesetre bárki teszi is ezt meg, támogatni fogom, és teljes erőmmel az ügy mellé állok, hogy végre megszűnjön a magyarok évszázados szenvedése!

Baráti Üdvözlettel: Berente Róbert