Sarkosan fogalmazva


A hét végén több időm van olvasni, ilyenkor némileg önkínzó módon arról is értesülök, mit tervez a baloldal az „orbáni önkény” után. Az biztos, hogy nem lesz több éhségmenet, mert eltörlik a rezsidíjcsökkentést, mert az csak a gazdagoknak kedvez.

Békemenet még inkább nem, mert be lesz tiltva, mert itt béke lesz és síri nyugalom. Sőt „kormányváltás után megszűnhet a TEK”, mert nem lesz több terror, amit el kellene hárítani, a parlamenti Házőrség sem működhet tovább, nem őrzik tovább katonák a Szent Koronát és az államfői hivatalt sem. A köztársasági elnök és a miniszterelnök személyes védelméről a kormányőrség gondoskodik, az új alaptörvényt kidobják a szemétbe, mert odavaló, és Magyarország neve ismét Magyar Köztársaság lesz. A hajléktalanok szabadságát korlátozó kordonokat visszatelepítik a Parlament köré, visszahozzák a Károlyi-szobrot, és minden fővárosi színház igazgatója Alföldi Róbert lesz. Ennek persze csak a fele igaz, mert akik szeretnének visszajönni, azok „leginkább az européer szellemiség iránt elkötelezettek”, nem olyanok, mint a jobboldal, amelynek „jelentős része hagyományosan agresszív és militáns. A másként gondolkodókat nem ellenfélnek, hanem ellenségnek tekintik. 

Semmiben nem hasonlítanak az európai jobboldal attitűdjéhez, etikájához”. Ez utóbbi idézet Görgey Gábor Kossuth-díjas írótól származik, aki hatalmas életművét a Medgyessy-kormány kulturális miniszterségével koronázta meg. Azt már az őszödi rém gyújtó hatású beszédéből tudhatjuk meg, hogy ez a rendszer megtöri az emberek gerincét, csak ő áll a vártán, és „a Demokratikus Koalíció az egyetlen magyar párt, amely hisz az Európai Egyesült Államok eszméjében”. Ő mondta azt is, hogy a három Magyar Köztársaság közül az elsőt Kun Béla, a másodikat Rákosi Mátyás, a harmadikat Orbán Viktor rombolta le. Ezen a ponton, mint hagyományosan agresszív és militáns jobboldali, csak csendben összehajtom az újságokat, papírgyűjtés van az iskolában. Csak eltűnődöm, ezek a szerencsétlenek, örök hazugságban élők komolyan azt képzelik, hogy még egyszer visszajöhetnek, és kezdhetik elölről a szabadság és demokrácia nevében? Már az is borzalmas lesz, ha véletlenül egy-két képviselőjük bejut az Országgyűlésbe ezzel a programmal. Nemcsak borzalmas, hanem megalázó is a magyar nemzetre nézve.

Szentmihályi Szabó Péter, Magyar Hírlap