Húsz aggasztó adat ...Vajon az Egyesült Államok még mindig lefelé tart?  -  Minden jel erre mutat.

A fogyasztói bizalom zuhan, a szállítások volumene rendkívül alacsony, nagy kiskereskedelmi láncok sorra zárják be boltjaikat és hamarosan az amerikaiak is megtudják milyen az igazi megszorítás.

A benzin ára folyamatosan emelkedik, a bennfentesek továbbra is próbálnak megszabadulni értékpapírjaiktól és szinte mindennap hallani ismert cégek csődjéről. A helyzet kísértetiesen hasonlít a 2008-as válságot megelőző állapotra. Akkor is számos jel mutatta, hogy baj van, de természetesen a politikusok és a fővonalas média kitartóan hangoztatták, hogy minden rendben lesz. A tőzsde a valóságtól teljesen elrugaszkodva működött tovább. Amikor végül észbe kaptak, az események gyors egymásutánban követték egymást.

Úgy tűnik csak kevesen tanultak ebből a tapasztalatból. Az amerikai lakosság adósságállománya továbbra is növekszik, a Wall Street pedig meggondolatlanabb, mint valaha. Sokan meg vannak győződve arról, hogy 2008 csupán egy bukkanó volt az úton és a rendszerrel nincs semmi baj. Az elbizakodottságért általában nagy árat fizetünk.

Mire számíthat az Egyesült Államok az év során? A következő 20 esemény és adat nem sok jót sejtet.

1. A szállítások volumene elérte a kétéves mélypontot, a szállítási kiadások pedig az előző válság óta most először fordultak negatívba.

2. Egy gallon (3,78 liter) benzin átlagára több mint 50centtel (110 forinttal) emelkedett mindössze két hónap alatt. Ez literenként 29 forintos áremelkedést jelent. Egy liter benzin átlagára így még mindig csak 233 forint körül van az Egyesült Államokban.

3. A Reader’s Digest, a világ egykor legnépszerűbb magazinja csődöt jelentett.

4. Altantic City legújabb kaszinója, a Revel, szintén csődöt jelentett. A hír azért érdekes, mert a kaszinótól várták, hogy kihúzza a várost a gazdasági gödörből.

5. Egy államilag megbízott bizottság azt találta, hogy „nincs kielégítő terv Detroit városának pénzügyi megmentésére és sokak szerint a csőd elkerülhetetlen. A város csődje az Egyesült Államok történelmének legnagyobb önkormányzati csődjét jelentené.

6. David Gallagher, a Town Sports International elnök-vezérigazgatója a napokban azt mondta, hogy cége komoly gondokkal küzd, mert a vásárlóknak már nincs elkölteni való pénze.

7. A Konferencia Bizottság szerint az amerikai fogyasztói bizalom egyéves mélyponton van.

8. Az Apple iPhone telefonok eladási forgalma az előrejelzéseknél rosszabbul alakult, aminek eredményeként a kínai gyártóóriás FoxConn befagyasztotta a munkaerő felvételt.

9. 2012-ben a globális mobiltelefon eladások az előző válság óta először csökkentek.

10. Egyesek szerint egy úgynevezett „ kiskereskedelmi apokalipszis ” indult el. Az előrejelzések szerint néhány nagy amerikai áruházlánc, mint a Sears, a J.C. Penney, a Best Buy és a RadioShack több száz boltját fogja bezárni 2013 során.

11. A sajtónak kiszivárogtatott, egy igazgatótól származó belső Wal-Mart memo szerint a cég februári forgalma „teljes katasztrófa” volt és ez volt „a legrosszabb hónap eleji forgalom, amit 7 éves karrierje során a cégnél tapasztalt.”

12. Amennyiben a kormány nem tesz semmit, és a „költségvetési megszorítások” életbe lépnek március 1-ével, a Pentagon hozzávetőleg 800.000 polgári alkalmazottját lesz kénytelen kényszerszabadságra küldeni.

13. Barack Obama elismerte, hogy a megszorítások megbéníthatják az amerikai gazdaságot.

Az elnök szerint a kényszerszabadságok érinthetik az FBI ügynököket, forráscsökkentést jelenthetnek a rendőrség, a tűzoltóság és a tanárok számára. „Az emberek el fogják veszíteni az állásaikat,” mondta. „A munkanélküliségi ráta ismét emelkedhet.”

14. Amennyiben a megszorításokat tényleg elindítják, a kongresszusi költségvetési hivatal (CBO) előrejelzése szerint az amerikai GDP növekedés 0,6 százalékkal csökkenhet, a „munkahelyek számának növekedése pedig 750.000-rel csökkenhet”.

15. Egy közelmúltban végzett Gallup felmérés szerint az amerikaiak 65%-a úgy gondolja, hogy 2013 gazdaságilag nehéz év lesz, a megkérdezettek fele szerint pedig az ország „legjobb napjai” már elmúltak.

16. Az Egyesült Államok GDP-je egy évre vetítve 0,1%-kalcsökkent 2012 utolsó negyedévében. Ez volt az első csökkenés, ami a hivatalos adatokban is megjelent az elmúlt több mint három év során.

17. 2012-ben az éves GDP növekedés 1,5% volt. Art Cashinszerint, az ilyen mértékű GDP növekedés csökkenést a múltban mindig recesszió követte.

18. A Gazdasági és Együttműködési Szervezet (OECD) adatai szerint a világ leggazdagabb országainak gazdasága az elmúlt négy év során 2012 utolsó negyedévében csökkent először.

„Valamennyi OECD tagállamnál esést regisztráltak, beleértve az Egyesült Államokat, Japánt, Németországot, Franciaországot, Olaszországot és az Egyesült Királyságot, de a legnagyobb csökkentést az Európai Unióban tapasztalták.”

20. Még néhány komoly Wall Street-i név is az összeomlásra figyelmeztet. Seth Klarman, az egyik legelismertebb befektető például, év végi üzenetében azt írta, hogy az Egyesült Államok pénzrendszere bármelyik pillanatban összeomolhat.